AktivizamHrabra Lola

Postoji zemlja u kojoj žene ne smiju da upravljaju motornim vozilom

tekst: Redakcija

Žene koje pilotiraju avionom i prizemlje ga u državu na čijem tlu ženama nije dozvoljeno da voze čak ni automobile. Zvuči kao početak nekog dobrog filma? Naročito zbog dijela priče da u dvadeset i prvom vijeku postoji država u kojoj žena ne smije da upravlja motornim vozilom. Da, žene u Saudijskoj Arabiji jesu na pijedestalu kao majke, ali tu sve počinje i završava. Ali postoje i drugačije, hrabrije priče.

Kapetanica Šarifa Kazerna Surajni Sajid Hašim sa svoja dva kopilota, dvije žene – Nadijom Kašim i Sarijanom Nordinom upravljala je Boingom 787, na letu BI081 od Bruneja do Džedaja u Saudijskoj Arabiji gdje su i sletjele i na taj način obilježile Brunejski dan nezavisnosti te pokazale da je vrijeme da dvadeset i prvi vijek uđe na velika vrata i u Saudijsku Arabiju. Iako ne postoji zakon kojim se reguliše pravo ili zabrana za vožnju, strogi muslimanski običaji ne podrazumijevaju takvu vrstu učešća žena u svakodnevnom životu.

žene piloti

Kazerna je prva žena pilot koja je dobila titulu kapetanice u kompaniji, ali i na tlu Sjeveroistočne Azije. Tom prilikom je novinarima izjavila kako ljudi imaju pogrešnu percepciju o pilotiranju kao dominatnom zanimanju kojim treba da se bave samo muškarci, a situacija je potpuno suprotna – to je posao kao i svaki drugi, može da ga obavlja žena koja želi i koja je sposobna i apsolutno niko ne bi trebalo da dijeli poslove na “muške i ženske”.

Brunejska aviokompanija za koju Kazerna radi pokazala je veliko interesovanje i podršku pri zapošljavanju žena pilota. Prva ženska posada je primjer ostalim djevojkama i to ne samo u tom dijelu Azije, već širom svijeta. Ovakvim potezom oni žele da pokažu koliko je bitno da čvrsto vjerujete u svoje snove i trudite se ostvariti ih, jer došlo je vrijeme da je zaista potrebno imati znanje i sposobnost, a ne samo polni organ. Ženski pokret za ravnopravnost je u usponu snage, neka pitanja više ne izgledaju nerealno i nerješivo.

Krajnje vrijeme je da se to desi i u Saudijskoj Arabiji u kojoj su prije nekoliko godina uhapšene dvije žene koje su vozile automobil, a nakon čega su provele sedamdeset dana u zatvoru. Stvarno.

Kome da na čast ide takva zatvorska kazna – tim ženama koje su odlučile da ne žele da trpe neosnovana i nepisana pravila ili je sramota države što hapsi svoje građanke koje žele da voze, rade i normalno obavljaju svoje obaveze? Na jednom kraju planete žene pilotiraju avionima dok na drugom nemaju pravo na pilotiranje sobom. Je li napokon došlo vrijeme za promjene?

Zatvori reklamu