LjudiRadoznala Lola

Upoznajte muškarca iz Indije koji haljine voli više nego što ih vole žene!

tekst: Maja Mihajlović

Nekada davno, bilo je normalno da muškarci nose haljine. Ako ništa, gledali ste bar jedan istorijski film ili zaključili to posmatrajući ikone. A tu su i do danas živi škotski kiltovi. I to sve nikome ne djeluje čudno. Ali ako danas vidite muškarca u haljini, to neće proći kao normalno.

Danas vam Lola donosi priču o muškarcu koji je odlučio da kaže da jeste, da su haljine jednako muške koliko i ženske i da ne treba da budu privilegija žena.

sareeman

Foto: Facebook/Saree Man

Posebno ne predivne indijske haljine, takozvani sariji, tkanina koja se omotava oko tijela, spuštajući se niz tijelo od glave do poda. I tu ljepotu Himanšu Verma, poznatiji kao Saree Man ili u prevodu Čovjek u sariju, ne želi da “prepusti” u ženske ruke.

On ima svoju misiju, koja traje već 12 godina, želeći da povrati rodnu neosjetljivost sarija.

sareeman1

Foto: Facebook/ Saree Man

I njegova opčinjenost ne jenjava uprkos godinama koje prolaze, velikim dijelom zahvaljujući i njegovom poslu.

On od 2014. organizuje Festival sarija, na kom promoviše kako tradicionalne, tako i moderne verzije ove odjeće, koju ne smatra ni u kom pogledu ženskom, već univerzalnom.

sareeman4

Foto: Facebook/ Saree Man

Počeo sam da nosim sari kako bih obnovio svhatanje da je to i muška odjeća i istakao njegovo istorijsko mjesto i tradicionalnu vrijednost, vrijeme kada je naglasak bio na samom pokrivanju, lakoći i pokretljivosti ogrtača, a ne na nekoj rodno određenom oblikovanju

sareeman2

Foto: Facebook/ Saree Man

Inače, sari kakav je danas poznat zapravo je jako mlad. Njegov životni vijek je tek 150 godina i zove se Takubari ogrtač ili ogrtač Tagoreovih dama, a dovodi se u vezu i da Parsi Bombajskim ženama.

sareeman6

Foto: Facebook/ Saree Man

Prije toga, sari je bio nošen na bezbroj različitih načina, a muškarci su jednako nosili i dhorti, koji se omotava oko nogu i sari, a ova dva pojma su u nekim dijelovima Indije čak i sinonimi. Ovo je polazište koje Saree Man uzima za presudno i istorija koju želi da oživi.

sareeman5

Foto: Facebook/ Saree Man

Da li će uspjeti u tome? Mi mu, u svakom slučaju, držimo palčeve.

sareeman3

Foto: Facebook/ Saree Man4

Zatvori reklamu