SimpatičnoZabavna Lola

Uz Lolu i Lovily ponedjeljak postaje omiljeni dan!

tekst: Ljiljana Šipragić

Stigli smo do 10. po redu Lovily preporuka na Loli i u to ime danas jedna preporuku više – muzička podloga za ovaj, kako prognoza kaže, sunčani ponedjeljak (pravim se da znam inače, iako ovaj tekst uglavnom pišem kasno naveče nedjeljom). Dakle, klik na Quantic – Time Is the Enemy ukoliko volite instrumentalnu muziku. Neka vas prati u nastavku teksta.

Aplikacija: Unum

Prethodne sedmice sam imala priliku da ugostim jednu meni veoma dragu blogerku koju pratim godinama. Vjerujem da ste na nju sigurno naišli ranije, ako ne i da je čitate redovno – riječ je o Branislavi sa Brana's Divine World bloga. U nekom od naših razgovora otkrila mi je aplikaciju koja se zove Unum, a koja predstavlja način da isplanirate svoje postove i grid na Instagram-u. Dakle, ako želite da vam grid bude lijep i skladan, te ako vam je potrebno unaprijed zakazivanje postova – Unum je rješenje. Aplikacija je besplatna i veoma jednostavna za korišćenje.

lovily-blog-unum

Izložba: Art Kastel

Nemojte mi zamjeriti vi koji niste iz Banje Luke ili nećete biti u istoj ovih dana, ali nisam mogla propustiti da ovu izložbu stavim u preporuke. Tim više jer traje još svega nekoliko dana, tačnije do 19.10. Naime, u obnovljenoj Kamenoj kući koja se nalazi na tvrđavi Kastel otvorena je izložba pod nazivom Art Kastel. Nju čine raznoliki radovi sa potpisom banjalučkih autora koji su i Branislavu i Jovanu i mene ostavili bez teksta. Zaista ćete na trenutak pomisliti da ste na nekoj svjetskoj izložbi – što zbog kvaliteta, zanimljivosti i raznolikosti radova, što zbog uređenosti Kamene kuće. Banja Luka ima čime da se pohvali. Bravo autorima!

  img_0008

Časopis: Talas

Uopšteno o Talasu sam pisala u prethodnim preporukama, pa vas neću opet daviti sa pričom o njemu, ali razlog ponovnog spominjanja istog je opravdan – izašao je drugi broj! Odlikuje ga još više stranica, još više sagovornika, još više sjajnih priča i neke novotarije koje ćete vidjeti samo ako svoj primjerak nabavite u knjižarama Kultura ili na kioscima Lafka i Minutica. Tematika ovog broja je bježanje – možda i najakutelnija tema među mladima u posljednje vrijeme. Ostati ili otići, pitanje je sad?

Za više informacija o časopisu ili ako želite primjerak na svojoj kućnoj adresu, posjetite njihovu Facebook stranicu.

casopis-talas-lovily

Serija: Grantchester

Odmalena obožavam krimi serije i filmove, pogotovo ako su britanske produkcije. Za to su krivi moja majka i Agata Kristi, odnosno njen čuveni, najčuveniji Poirot kog pratim još od djetinjstva. U međuvremenu sam otkrila još mnoštvo serija fenomenalne izrade kojima sam upotpunjavala već godinama prisutnu nedjeljnu jutarnju rutinu. Posljednje otkriće u kom i dalje uživam je Grantchester. Radnja serije se odvija 50-ih godina u malom mjestu nedaleko od Cambridge-a, u koji dolazi Sidney Chambers – mladi (izuzetno zgodni) vikar koji zajedno sa lokalnim detektivom istražuje sumnjive smrti u mjestu. Iako radnjom izgleda potpuno obično, odlikuje je odlična karakterizacija likova, sjajna naracija, mnogo slojeva emocija i zanimljiva, uzbudljiva radnja sa primjesama humora (najčešće onog satiričnog, koji obožavam). Uostalom, pogledajte samo jednu epizodu i biće vam jasno u čemu se sve krije ljepota Grantchester-a koji na iMDb ima veoma visok rejting – čak 8.0!

P.S. Nedjeljom ujutru se prikazuje na HRT2.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Ipu6elDudyo]

Knjiga: This Modern Love, Will Darbyshire

I za kraj jedna zanimljiva knjiga, jer bez toga ne mogu proći ove preporuke. Ovaj put riječ je o This Modern Love – modernoj knjizi o modernoj ljubavi, knjizi koja je neobična po mnogo čemu. Koncepcija u potpunosti odudara od svega, najprije po činjenici da ju je Will kreirao, ali ne i napisao. Napisali su je brojni čitaoci i pratioci Willa na društvenim mrežama, koji su podijelili svoje priče o (ne)ljubavi. This Modern Love je i tužna i srećna i ozbiljna i smiješna priča o emocijama i ljubavnim istorijama, ponekim maštama, možda već prošlostima ili ipak budućnostima, iskrojena pismima i porukama dobijenim sa svih strana svijeta. Portret je individualnih želja, mržnji i strahova. I ima za cilj da nas podsjeti da nismo sami, bilo da smo u ljubavi ili ne. Možete je nabaviti ovdje (a postoji i izdanje sa debelim koricama ovdje).

12

Čitamo se. Na Loli ponedjeljkom, na lovily.net ostalim danima.

Srećan ponedjeljak!

Zatvori reklamu