KulturaRadoznala Lola

Kultura u RS izdiše: Samo 319.500 KM za 73 ideje

Još jedna godina na izmaku, a kultura, čini se, izdiše. Kada posmatramo tu kulturnu scenu, nije baš da se ništa ne dešava, ali znate li zašto? Izgleda, isključivo zbog entuzijazma onih koji žive za to da nam podare zrnce kulturne…

Žana Gauk

Još jedna godina na izmaku, a kultura, čini se, izdiše.

Kada posmatramo tu kulturnu scenu, nije baš da se ništa ne dešava, ali znate li zašto? Izgleda, isključivo zbog entuzijazma onih koji žive za to da nam podare zrnce kulturne svijesti.

O ovome i mediji i kulturni radnici govore godinama, ali razlog lošoj situaciji je uvijek isti – novac. Tačnije, izgovor.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS isplaniralo je, sa zakašnjenjem, da ove godine finansira 73 projekta iz oblasti kulture i na njih raspodijelilo čitavih 319.500 KM.

Rezultati su to konkursa za sufinansiranje javnih potreba u kulturi i kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina.

Tako bi kreativnost i umjetnost nacionalnih manjina trebalo da zadovolji 30.000 KM.  Iz oblasti muzičke i muzičko-scenske djelatnosti koja se odnosi na zaštitu i njegovanje kulturnog nasljeđa novac je namijenjen za 11 projekata, kao i 11 projekata iz ove oblasti koji se odnose na savremeno stvaralaštvo. U oblasti pozorišne produkcije novca ima za tri projekta i pet projekata u oblasti pozorišnih manifestacija.

U ovaj budžet smjestila se i književnost i to sedam takvih manifestacija. Ministarstvo je podržalo i dva projekta u oblasti filmskih festivala i osam projekata u oblasti likovne i primijenjene umjetnosti, dizajna i arhitekture. U oblasti izdavačke djelatnosti komisiji se dopalo 26 projekata.

Kako su ovi rezultati objavljeni tek na kraju ove godine, a ne na početku kako su se kulturnjaci nadali, i to u bodovima, a ne u realnim iznosima, polemike nisu izostale.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS tokom isplaniralo je, sa zakašnjenjem, da ove godine finansira 73 projekta iz oblasti kulture i na njih raspodijelilo čitavih 319.500 KM. Rezultati su to konkursa za sufinansiranje javnih potreba u kulturi i kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina.

Bez podrške je ostala predstava „Raskidi“ Udruženja dramskih umjetnika RS, koja je premijerno izvedena u još u junu, a iako je konkurisao sa jednim pozorišnim komadom, novca nije bilo ni za Kulturni centar „Male stvari“ iz Trebinja. Isto je prošlo i Amatersko pozorište mladih „Trupa Milenijum“ iz Srpca. KUD “Piskavica” je namjenski na konkursu dobilo novac za manifestaciju “Kozara etno”.

U Ministarstvu kažu da su “sufinansirani projekti u oblasti kulture u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu i stoga je objava rezultata javnog konkursa za sufinansiranje projekata u kulturi za 2016. godinu bila uslovljena potvrdom iznosa sredstava na budžetskoj stavci ‘Tekući grantovi namijenjeni projektima u kulturi'”.

Predstava “Raskidi”

Razočarenje ne kriju u Udruženju dramskih umjetnika RS.

„Mislim da je degradirajuće za kulturu da Udruženje dramskih umjetnika nema nikakvu podršku Ministarstva prosvjete i kulture. Mi smo i taj projekat ’Raskidi’ uradili bez pomoci Ministarstva i Gradske uprave. Jedino nam je ’Dunav osiguranje’ pomoglo u vidu sponzorstva, ali to nije dovoljno za realizaciju cjelokupne predstave. Takođe imamo podršku Narodnog pozorišta RS koje nam je ustupilo malu scenu ’Petar Kočić’ za pripremu i izvođenje predstave. Udruženje živi od članarina koje plaćaju članovi. To je tridesetak dramskih umjetnika. Besmisleno je da postojimo samo fiktivno i da ništa ne radimo“, kaže Loli Vladimir Đorđević, glumac i predsjednik Udruženja.

Bez podrške je ostala predstava „Raskidi“ Udruženja dramskih umjetnika RS, koja je premijerno izvedena u još u junu, a iako je konkurisao sa jednim pozorišnim komadom, novca nije bilo ni za Kulturni centar „Male stvari“ iz Trebinja. Isto je prošlo i Amatersko pozorište mladih „Trupa Milenijum“ iz Srpca. KUD “Piskavica” je namjenski na konkursu dobilo novac za manifestaciju “Kozara etno”.

Ističe da produkcija pozorišne predstave zahtijeva određena sredstva.

„Ne možemo pomoću stapa i kanapa vječito da se bavimo stvaranjem pozorišne predstave. Da ne govorim o tome da Udruženje nema nikakve pozive od strane Ministarstva za realizaciju određenih događa, iako ima kapacitet za to. Ako se u toku naredne godine nastavi sa istim odnosom prema Udruženju, mislim da ga treba ugasiti“, kategoričan je Đorđević.

Kulturnjaci u RS, gotovo jednoglasno, ističu da je nadležnim institucijama, čini se, cilj da se sve dobro što je u vezi sa kulturom – ugasi. Jer, podvlače, jedino tako do kraja može da se manipuliše ljudima koji nemaju nikakvu kulturnu svijest.

Pa neka nam je srećna kulturna 2017. godina!

Pročitaj još

Od iste osobe