VauZabavna Lola

Šta mislite imaju li mačke pupak? I gdje spavaju muve noću? Ma ne zanima to vas.

Koliko pitanja sebi postavite, ali vas je sramota da to javno izgovorite? Mislite da su glupa, da bi vam se svi smijali… Ili da, jednostavno, odgovora nema. “Šta mi sve pada na pamet, božemetisačuvaj”. A pitanja nikada ne mogu da…

Žana Gauk

Koliko pitanja sebi postavite, ali vas je sramota da to javno izgovorite? Mislite da su glupa, da bi vam se svi smijali… Ili da, jednostavno, odgovora nema.

“Šta mi sve pada na pamet, božemetisačuvaj”.

A pitanja nikada ne mogu da budu glupa, samo odgovori. Razmislite o tome. Sjećate li se one magične knjige “1000 zašto, 1000 zato”? Gomila “bespotrebnih” informacija i gomila odgovora na pitanja koja su nam negdje u malom mozgu.

Nećemo o “1000 zašto, 1000 zato”, već o pitanjima. Evo ih pet. Pametnih. I pet smislenih odgovora.

Zašto muškarci u pupku imaju više mucica nego žene? 

Oni su, po prirodi dlakaviji, a malje su im tako raspoređene da svo “smeće” usmjeravaju prema pupku. To što kod njih nađemo u pupku su ostaci odumrle kože i vlakna s unutrašnje strane odjeće. Ali, ovdje može biti i štetnih bakterija, a pupak je baš zgodna “kanta” za sve nepotrebno. Ako je muškarac maljaviji, više smeća doći će do kante za smeće koju zovemo pupak.

Mogu li životinje počiniti samoubistvo?

Postoje tvrdnje, ali i dokazi da su jednom dva delfina u zatočeništvu počinila samoubistvo. Ženka je sama sebe premlatila na smrt odmah nakon što je to isto učinio i njen mužjak. U prirodi je odustajanje od života u korist drugih dosta uobičajeno. Pčele se žrtvuju da bi zaštitile košnicu, neki pauci pojedu roditelje, lavice ginu zbog mladunaca…

Gdje noću spava “muva zujara”? 

S papučom spavam. Ljeti pogotovo. Jer, nikad se ne zna kad će se utrijemiti na mene. Ali, gdje je noću? Odgovor je jednostavan – odmara se. I to se kod nje zove period mirovanja. Ima takvih perioda i u toku dana. Nemaju kapke i stalno su budne. Uvijek su na oprezu i nikada ne tonu u san. Zato bez problema utonu u to svoje mirno stanje i čekaju rano jutro. Baš kada vi najslađe spavate.

Imaju li mačke pupak? 

Imaju i to na gotovo istom mjestu kao čovjek, ali ne izgleda baš tako. Ako vam dozvole, pupak možete da im potražite na stomaku, u krznu, i nalik je nekom ožiljku. Nakon što se omaci, mačka presiječe vrpcu i ona zaraste kao što zarastaju naše ranice.

Koje je boje voda?

Bezbojna je. Bistra. Providna.

Netačno!

Voda je zaista plava. Riječ je o nevjerovatno svijetloj nijansi. U prirodi ćete ovo najbokje vidjeti ako pogledate kroz duboku rupu u snijegu ili kroz debeli led zamrznutog vodopada. Ili, ako biste vrlo dubok bijeli bazen napunili vodom i zagledali se prema dnu, vidjeli biste plavu boju. Ako poprimi jako plavu boju ili zelenu tome su uzrok alge i mikroskopski sitne biljke, zemlja i druge čvrste čestice kojih ima u tragovima.

I? Vidite da svako pitanje ima odgovor. Pripremamo ih još. Uz pomoć Loline biblioteke. I pitajte. Pitajte sve što vas interesuje.

Pročitaj još

Od iste osobe