LjudiRadoznala Lola

Ko su najbolje fotografkinje svijeta i kako svijet kroz njihov objektiv izgleda?

tekst: Sara Velaga

Nakon pogleda iz muškog ugla kroz objektiv, red je došao na sliku ženske stvarnosti, ali na svjetskom nivou. Najbolje od najboljih, najdraže i nama zanimljive kao preporuka. Žene fotografkinje, o kojima će njihove fotografje reći mnogo više od samih informacija.

Ani Lajbovič

annie

Ova žena se po mnogim stvarima izdvaja, a jedna od njih je i ta da je imala mogućnost da posljednja fotografiše Džon Lenona na dan njegovog smaknuća. Nakon toga su te fotografije korištene u naredna dva albuma koja su objavljena posthumno. Ona je i prva žena koja je održala izložbu u Londonskoj državnoj galeriji. Bavi se fotografisanjem portreta, a u svojoj karijeri je uspjela fotografisati mnoge slavne ličnosti, kao što su Roling Stonsi, Džon Armatrejding, Kira Najtli i Skarlet Johanson.

angelina

susan

portret

Dorotea Lang

dorotea

Uticajna dokumentaristička i novinarska fotografkinja, čija su najzapaženija djela nastala tokom Velike ekonomske krize. Pokazivale su ljudsku stranu i tragične posljedice ove krize, uticajući pri tome na razvoj dokumentarističke fotografije. Njena najslavnija fotografija je Maka migrantica, koja je snimljena 1935. godine u Kaliforniji. Ta je fotografija ujedno i najviše reprodukovana u njenoj karijeri, a na osnovu nje je dobila epitet “fotograf naroda”.

1936 --- Florence Owens Thompson, 32, a poverty-stricken migrant mother with three young children, gazes off into the distance. This photograph, commissioned by the FSA, came to symbolize the Great Depression for many Americans. --- Image by © CORBIS

djeca-dorotea

dojenje-dorotea

Sindi Šerman

sindi

Ona je stekla svoju reputaciju, sa autoportretima, u seriji fotografija pod nazivom “Untitled FIlm Stills” koja je obuhvatila šesdeset i devet fotografija u kojima predstavlja ženske ikone dvadesetog vijeka u pop kulturi. Njene fotografije ostavljaju slobodan prostor za interpretacije, jer ona konstantno propituje ženska ulogu u istoriji i savremenoj umjetnosti. Kasniji radovi u boji vješto kombinuju različite tehnike, stilove, ali montaže dijelova, koji na parodijski način skreću pažnju na ideale ljepote.

sindi-na-podu

sindi-sisa

 

Untitled #359, 2000, Farbfoto, Auflage 6, 76,2 x 50,8 cm Cindy Sherman Ausstellung im Martin-Gropius-Bau 15. Juni bis 17. September 2007

 

Seli Men

seli

Najpoznatija po crno-bijelim fotografijama, koje su u početku prikazivale njenu djecu, a kasnije pejsaže, ova umjetnica je vješto naglašavala prolaznost i smrtnost čovjeka. Magazin “Time” je proglasio najboljom fotografkinjom svijeta 2001. godine. A neke od njenih fotografija su se pojavile i na naslovnim stranama The New Yourk Times časopisa.

portreti-seli

djeca

djevojcice

Eni Gede

anne-gedes

Ova umjetnica poseban akcenata stavlja na djecu i potrebu da ih se zaštiti. Koristeći se različitim tehnikama, improvizuje i stavlja djecu u različite položaje u kombinaciji sa predmetima. Upravo zato je jedna od najomiljenih fotografkinja svijeta. Njen stil je potpuno drugačiji od ostalih, a često izrađuje i posebne limitirane kalendare sa djecom, koja su joj izvor kreativnosti i inspiracije. Dovoljno je reći, pogledajte pa se uvjerite sami.

bebe-zivotinjice

bebe-u-saksijama

bebe

Zatvori reklamu