Hrabra Lola

Porodiljsko bolovanje: Razvijte vještine, pokrenite mali biznis

Vrijeme na porodiljskom bolovanju katkad umije da bude potpuno neispunjeno. U prvim mjesecima, dok je beba mala, vi se navikavate na situaciju. Ali, priroda sve uredi sama, pa vam i ta dvadesetčetvoročasovna briga nekako postane rutina. Beba je sita, pelene…

Žana Gauk

Vrijeme na porodiljskom bolovanju katkad umije da bude potpuno neispunjeno. U prvim mjesecima, dok je beba mala, vi se navikavate na situaciju. Ali, priroda sve uredi sama, pa vam i ta dvadesetčetvoročasovna briga nekako postane rutina.

Beba je sita, pelene su složene, za ručak ćete nešto zdravo i brzo. A onda imate nešto vremena za sebe. Sve to, naravno, ako ste zdravi i ako je vaš porođaj protekao normalno, bez većih komplikacija.

Mnoge žene pokrenule su prave male biznise. Njihovi hendmejd proizvodi našli su put do drugih. A kako se lijepe vijesti brzo šire, narudžbe danas primaju i iz regiona.

Kreativnost se isplati, a još ako to radite tako dobro i ako je ustisak da obožavate to što radite, onda vam je i uspjeh zagarantovan. Ne mora to da bude ni porodiljsko bolovanje. Tek samo nekoliko trenutaka koje ste izdvojili za sebe. Zaopuštanje. Ljubav. Nešto kao antistres momenat.

Jednu od takvih priča ispričale smo vam nedavno, kada nam je Baležnka Cuca govorila o svojoj “Sitničarnici” i predmetima od filca kojima ukrašava dječije sobe.

Danas donosimo još prijedloga kako da kvalitetno ispunite slobodno vrijeme.dekupazMnoge žene zavoljele su dekupaž. I ovom tehnikom starom namještaju možete da date neki novi sjaj. Takođe, kutije za nakit su divan poklon, a tu su i satovi, vaze, tacne, ramovi za slike… Primjena dekupaž tehnike je preširoka.

Kreativnost se isplati, a još ako to radite tako dobro i ako je ustisak da obožavate to što radite, onda vam je i uspjeh zagarantovan. Ne mora to da bude ni porodiljsko bolovanje. Tek samo nekoliko trenutaka koje ste izdvojili za sebe. Zaopuštanje. Ljubav. Nešto kao antistres momenat.

Predmet na kojem radite može da bude drveni, stakleni, keramički, plastični ili metalni. Pripremite i suve materijale koji mogu da se lijepe na predmet, na primjer, isječke iz novina, razglednice, ukrasni papiri, salvete, motive koje ste sami odštampali, fotografije. Uzmite ljepilo, akrilne boje i lak. A biće vam potrebni i četkica, valjak, makaze, skalpel ,šmirgl papir, fen za kosu i stara krpa. Ukrasite i čipkicom da to bude retro. Zaigrajte se. stakloCrtanje po staklu takođe može da bude zanimljivo. Potrebne su vam boje i kistovi. Ako ne znate da crtate, ne brinite. Na internetu postoje šeme za popunjavanje veza, a ako baš uživate u sopstvenim idejama, onda vam je potreban samo flomaster. Preko tih konkura nanesite boju. Ugrijte rernu na 160 stepeni i čaše “pecite” oko pola sata.

Jelena Mišić upravo ovako je započela svoj hobi/posao.

Mnoge žene zavoljele su dekupaž. I ovom tehnikom starom namještaju možete da date neki novi sjaj. Takođe, kutije za nakit su divan poklon, a tu su i satovi, vaze, tacne, ramovi za slike… Primjena dekupaž tehnike je preširoka.

“Nisam neki umjetnik. U stvari, nisam umjetnik uopšte, ali me zabaljalo to besciljno iscrtavanje linija. Kupila sam set najobičnijih čaša, boje i kistove. Uputstvo za oslikavanje stakla našla na internetu i pokušala. Prvi mačići se u vodu bacaju. Sljedeći set je vbeć bio mnogo bolji. Poklonila sam prijateljici za rođendana. A onda me ona nagovorila da tako započnem poslić. Nisam mnogo širila priču pa ni zarada nije neka, ali sada ozbiljno razmišljam da mi ovo bude posao”, priča nam Jelena.  pletenje‘Ajmo mi dalje. Štrikanje. Ko umije, baš može da opusti. Ne govorimo o bakinim toplim džemperima, prslucima i čarapama, mada bi vam u ove hladne dane i to prijalo. Govorimo o paleti boja, mašnica, dugmića i trista čuda koje možete da zašijete, na primjer, na ispletenu čarapu. Vunica može da se kupi na svakom ćošku, kao i sve druge potrepštine. Nakinđurite dokoljenice i budite originalni.

Crtanje po staklu takođe može da bude zanimljivo. Potrebne su vam boje i kistovi. Ako ne znate da crtate, ne brinite. Na internetu postoje šeme za popunjavanje veza, a ako baš uživate u sopstvenim idejama, onda vam je potreban samo flomaster.

Nakit. O, divan li je.  Potrebna su vam kliješta, a njihov izbor, kada je izrada nakita u pitanju, je zaista veliki. Pljosnata su dobra za držanje, ravnanje i ispravljanje žice. Okrugla su dobra za izradu pregiba, savijanje i izradu petlji. Ne zaboravite i ona za sječenje žice. Žica, takođe, ima svakojakih. Okruglih, kockastih, poluokruglih. Okrugla je najpopularnija za izradu nakita. Ukrase birate sami pa pokažite svu svoju kreativnost, a i knjižare su pune priručnika za izradu dobrog i lijepog nakita. nakitKad smo već kod nakita, on može da bude i od najobičnijeg materijala. Narukvice, trakice za kosu, mašne na šnalama…

Ko umije, baš može da opusti. Ne govorimo o bakinim toplim džemperima, prslucima i čarapama, mada bi vam u ove hladne dane i to prijalo. Govorimo o paleti boja, mašnica, dugmića i trista čuda koje možete da zašijete, na primjer, na ispletenu čarapu.

Tehnika uvijanja papirnih traka (quilling) postoji još od davnina, a tek malo mašte potrebno vam je da je iskoristite i svoj mali hobi pretvorite u biznis. Kako? Pa tako možete da izrađujete i ukrašavate čestitke, ukrasne kutije, ramove…

papirIzrada rajfova. Da, dobro ste čuli. Kupite obične žičane rajfove, a onda na njih lijepite i vežite cvjetove, šeširiće, perje… Ma šta god vam padne na pamet.

Kad smo već kod nakita, on može da bude i od najobičnijeg materijala. Narukvice, trakice za kosu, mašne na šnalama…

Ako se razumijete u šnajderaj, vašoj kreativnosti ništa na put ne može da stane, jer dobre švalje teško je naći. Torbe, tunike, majice sa motivima i natpisima, haljine, jaknice, kaputi… Pa ima li kraja?

rajf

Foto Dnevnik.hr

Dajte mašti na volju. Možete to. Tek malo umijeća je potrebno, ostalo su tehnike koje ćete postepeno razviti. Posao vam je potreban. Pa razvijte ga sami!

Pročitaj još

Od iste osobe