VauZabavna Lola

Kako stvarno izgleda jedan prosječan doček?

Brojimo sitno, ludilo, žurka, hajmo sada svi uvaljati se u šljokice i rezervisati separee. Ok, ljudi, šta se stvarno dešava u toj “najluđoj” noći? Vrlo jednostavno: NIŠTA upakovano u celofan sa vatrometom u ponoć. Nova godina i njen doček nalik…

Sara Velaga

Brojimo sitno, ludilo, žurka, hajmo sada svi uvaljati se u šljokice i rezervisati separee. Ok, ljudi, šta se stvarno dešava u toj “najluđoj” noći? Vrlo jednostavno: NIŠTA upakovano u celofan sa vatrometom u ponoć. Nova godina i njen doček nalik su na sve ono što imate svakog vikenda (a što opet nije bogzna što) samo što platite više i napijete se teže. Ali svi, baš svi misle kako će noć biti nezaboravna. To je taj neki kolektivni trip da smo mi sad tu da se pošto poto zabavimo, jer pobogu moramo. Najluđa noć je, hei. A zapravo je najluđe koliko umišljamo da je tako.

Jutro 31.12.

Buđenje. Počinje napetost koja se osjeti u zraku. Dopisujemo se sa društvom da još koji put provjerimo idu li igdje i kako misle ne idu? Hvalimo se gdje smo i šta smo planirali. Uz doručak slijede pogledi ka ormaru da se provjeri je li sve na svom mjestu, kafa i skrol po naslovnici. Objave na instagramu uz #cantwait #newyear #ready #party. Pozivi svima da ne zaborave kad se dolazi na rezervaciju, ženama pitanja je li i dalje misle obući onu haljinu/kombinezon/suknju. Muškarci u međuvremenu već kreću lagano zagrijavanje, to je dernek već uz kafu počeo, koja je sad pivo i suptilno presjecanje nekom žesticom, jer vidi ovoga, vidi onoga, svi sad došli u grad. Red je zaliti.

Podne i poslijepodne

Počelo je. Uzavrela atmosfera. Krcati frizerski i kozmetički saloni, daj trepavice, sve šljokice po licu, jer to je hit, to se može sad, jer je TA noć. Nokte, frizuru, ono kao opuštena punđa da se ne vidi da sam se trudila po godine da stoji na tom mjestu. Šminka sve prirodno, nek je neki nude make up, ali daj rakunske oči i statement ruž, nema veze što ne možeš oboje naglasiti odjednom. Jednom se živi, daj rumenila pritisni dobro. Sve to pozlati šljokičasto i laka da se ne mrda dok vladam klubom. Muškarci i dalje sjede u kafani i piju standardno, jer pola srednje škole naišlo u periodu oko ručka, a u međuvremenu se i roštilj neki pojeo. Onda krenu zvati ove prespremne žene koje su tiptopisale i govore: “Hajde kući, spremaj se”.

Priprema

Najbolje crveno rublje (jer donosi sreću) pa onda haljina da odvuče pažnju sa lica koje je prenapadno. Muškarci onu košulju od ljetos malo prepeglaju i gotovi su, malo parfema, sat, jer to je najvažnije znati koliko je sati i dobar. Najviše poziva odmah nakon hitne pomoći slijedi našim najdražim taksistima. Halo, može jedno vozilo? Nema. Halo, vozilo? Nema. Kako nema? Ja sam kraljica univerzuma, kud su svi krenuli zvati u ovo doba. (to isto pomisli hiljade žena u trenutku). U međuvremenu muškarci se trpaju u automobile ko sardine, bitno da su na broju i da imaju šta bilo na sebi.

Pozor

Dolazimo. Sjedamo u lokal, meza, malo pićence, gledaj tamo, gledaj vamo. Vidi one što se napucala, ko novogodišnja jelka. Odoh baciti lajv na instagram i fejs da vide ljudi gdje je žurka najbolja. Muškarci se već grle, jer se nisu vidjeli od auta i današnjeg meza-pića koje traje cijeli dan. Parovi u separeima i kreću priče: Obilježila si mi godinu, ti si ta. A može biti i da nije, jer popio je već da ne zna je li on taj koji priča. Solo žene i muškarci bacaju udice okolo pa kontaju možda se zakači kakav kit, ali nećemo baš sitničariti, može i dobra pastrmka. Samo nek je riba.

Doček

Kud prije ponoć, taman što je onaj brod otplovio, stigao novi sa flašom u sredini. Novi lajv mora pasti, dok nisam sa nogu pala. 10,9…3,2,1. Srećna Nova godina! Snimaaaj, slikaaaj, predobrooo nam je. Čekaj malo, jesam za ovo platila onu rezervaciju? Nabola malo meze, nalila se i ne znam ljude okolo, a već je ponoć. A dobro, šta je tu je. Neće niko znati, jer oni lajvovi u toku veče svjedoče dobroj zabavi, koje realno nije bilo. Ali šta da se radi, očekivanja su zeznuta stvar svakako. A kako ne očekivati sve u nezaboravnoj noći? Obavezno nazvati (bivšeg) sadašnjeg i pjevati mu iz sveg glasa, iako on ne čuje jer je isto u nekom lokalu, a onda svi nagrnuti na mobitele da čestitamo svima. U tome malo prekidaju random osobe iz lokala, čiji zadah svjedoči promilima, ali šta da se radi. Grli sviju i ljubi kao najbliže.

After

Sitno brojimo, ali sad iza 12, treba popiti ove all inclusive opcije, ali i naručiti koje piće više. Šta sad majko mila, kud sad, idemo obilaziti kafane, slati poruke i onim ljudima iz drugog kruga prijatelja. Ono varijanta, znamo se, ali ne družimo, ali vidim da si onlajn pa da čestitam. Red je. A onda slijedi poziv omiljenom nam lika sa početka priče. Taksi drajver ili najzabavniji lik večeri, koji se nagleda vaših izdanja i prije i poslije “najluđe noći” da je dobro da uopšte ostane normalan.

Jutro poslije

Podsjeti me šta to biješe “Nova godina” i bar na tren kako sam došla kući. Zovi sve, pitaj, skroluj naslovnicu da vidiš kako je drugima bilo i traži znakove života oko sebe. Prije svega pogledaj svoju listu stvari koje ćeš napraviti u ovoj godini i u startu odustani, jer je kao i svake godine potpuno besmisleno.

Srećna Nova godina!

Pročitaj još

Od iste osobe