Praktična LolaŽivot

Zašto su nam djeca sve deblja?

Kroz decenije ishrana kako i proizvodi su se mijenjali i prilagođavali tržištu i ekonomiji države. Zbog globalizacije mnogi strani proizvodi su stigli i na Balkan te postali izuzetno popularni. Zbog iste te globalizacije, ženske radne snage, brzine života ali i…

Nataša Škrbić

Kroz decenije ishrana kako i proizvodi su se mijenjali i prilagođavali tržištu i ekonomiji države. Zbog globalizacije mnogi strani proizvodi su stigli i na Balkan te postali izuzetno popularni. Zbog iste te globalizacije, ženske radne snage, brzine života ali i interneta promijenile su se životne navike svih nas, uključujući i promjene u ishrani, pogotovo ishrani djece.

Ma kako sad to pitate se?

Prije pedeset godina žene su bile isključivo domaćice te su spremale doručak svojim najmlađima svako jutro prije škole. Pri tome, koristile su domaće proizvode, uglavnom sa sela, koji nisu fabrički prerađeni i koji ne sadrže prerađene zasliđivače. Danas je situacija dosta drugačija jer su mnoge majke zaposlene i nekada ne stižu da pripreme doručak ili ručak te kupe kroasan ili gotov sendvič (obrok) u najbližoj pekari ili prodavnici.

U  prošlosti slični proizvodi nisu bili ni dostupni u tolikoj mjeri kao danas, te je prerađenih proizvoda bilo znatno manje.

Danas kada prođete školskim dvorištem odmah ugledate djecu sa vrećicama čipsa ili smokija u ruci. Da li je stvarno potrebno da djeca jedu takve stvari? Da li je bilo kome to potrebno?

Da, znam, da je teško djetetu zabraniti da jede slatkiše, da, znam da mnogi roditelji i ne žele djeci da brane hranu. Da, znam da mnogi to smatraju sebičnim, ali da li znate da u stvari vi svom djetetu tim zabranama spašavate život i spriječavate predispoziciju za hronične bolesti kao što su karcinom ili dijabetes. Znate li?

Ali hajde nije sve ni tako crno danas, pogotovo zbog ovih novih instagram mama.

Danas kada prođete školskim dvorištem odmah ugledate djecu sa vrećicama čipsa ili smokija u ruci. Da li je stvarno potrebno da djeca jedu takve otrove? Da li je bilo kome to potrebno?

Kakve sad veze imaju one sa svim ovim? Velike!

Priznali mi to ili ne, činjenica je da se zdrav život počeo promovisati na društvenim mrežama, i da je u trendu biti fit i zdrav. Mnogi to ismijavaju i čude se, ali ako mene pitate, to je fenomenalno. Apsolutno je bolje da je in biti zdrav i aktivan, nego pijan i ogroman. Zašto ne širiti svijest o zdravim životnim navikama te na taj način motivisati druge da žive bolje i zdravije.

Kakve sad to veze ima sa djecom?

Velike. Roditelji postaju sve svjesniji koliko je važno hraniti dijete kod kuće i koliko je važno davati svježe voće i povrće a ne prerađene proizvode. S obzirom da su majke danas preopterećene zbog posla i porodice, one se rado posavjetuju na internetu te pročitaju razne savjete na koji način stići skuhati i spremiti djeci obroke.

Roditelji postaju sve svjesniji koliko je važno hraniti dijete kod kuće i koliko je važno davati svježe voće i povrće a ne prerađene proizvode.

Sreća pa je savjeta i previše na internetu, sreća pa ljudi šire svijest o zdravom načinu života, sreća pa više nije smješno spakovati djetetu sirovu mrkvu i jabuku za užinu, sreća pa nam internacionali proizvodi kao što su razni slatkiši i grickalice nisu interesantni kao što su bili prije deset godina. Sreća pa su nam interesantni slatki krompiri, biljna mlijeka, humusi, kus kus-ovi i ostali dosta zdraviji proizvodi. Sreća pa su svi ti proizvodi djeci ukusni. Sreća pa ih majke mogu spremiti za vrlo kratko vrijeme. Sreća.

Pročitaj još

Od iste osobe