Hrabra LolaPreduzetništvo

Više od deset razloga zašto biram domaće proizvode!

Bosna i Hercegovina omogućila je bescarinski uvoz prehrambenih proizvoda iz Hrvatske čime će znatno doprinijeti razvoju ekonomije susjedne države, kao i uništenju onoga što je ostalo od domaće proizvodnje. Hrvatska je, putem EU, ucijenila BiH da omogući bescarinski uvoz da…

Žana Gauk

Bosna i Hercegovina omogućila je bescarinski uvoz prehrambenih proizvoda iz Hrvatske čime će znatno doprinijeti razvoju ekonomije susjedne države, kao i uništenju onoga što je ostalo od domaće proizvodnje.

Hrvatska je, putem EU, ucijenila BiH da omogući bescarinski uvoz da bi dobila status kandidata u EU.

Ne bih ja dalje od ovoga, ali mi nešto ne da mira.

Sve što zaradim ostavljam po marketima i pijacama. Trudim se da kupujem zdravo i provjereno. Ne znam kako to čine drugi, ali volim kada pored proizvoda vidim etiketu “Naše je bolje”  ili “Kupujmo domaće”. Meni jeste i bolje i kvalitetnije i srcu draže. Poslije ove ucjene na kvarno, još draže!

Hrvatska je, putem EU, ucijenila BiH da omogući bescarinski uvoz da bi dobila status kandidata u EU.

Ali nije ovo ta priča. Na trenutak zanemarimo naš ručak i kućne i životne potrebe.

Foto: nasatv.ba

 

Još prošle godine poljoprivrednici, a i brojni ekonomisti govorili su kako će nam se o glavu obiti prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH. Molili su političare da ne pristaju na ucjene, protestovali, blokirali puteve, izlizanim traktorskim gumama pokazivali kako se bore za svoj uspjeh, ali i za nas sve. A onda dobili odgovor kako niko ništa… Ma ni slučajno… Neće učiniti protiv sopstvene zemlje i njenih ratara. Ali, demantovao nas je 1. februar, kada je famozni dokument stupio na snagu.

Ne znam kako to čine drugi, ali volim kada pored proizvoda vidim etiketu “Naše je bolje”  ili “Kupujmo domaće”. Meni jeste i bolje i kvalitetnije i srcu draže. Poslije ove ucjene na kvarno, još draže!

Po koji put smo svi zajedno prevareni? Po koji put smo svi zajedno bačeni pod tuđe noge? Po koji put se pristalo na savijanje kičme za tuđe interese? Po koji put smo sami sebe ponizili?

Ali, nije politika glupa. Ne, ne! Ne sekirajte se. Oni imaju mu… (da ne lajem) da nam saspu laž u oči, ali Evropa je iza leđa. Dahće im na uho pa u tom “ljubavnom klinču” pristaju na sve.

Da ne dužim. Naši poljoprivrednici zbog ovoga će izbrojati nekoliko stotina miliona maraka štete, a mnogi među njima će bataliti motiku i plug. Stabilizacija, pridruživanje i Hrvatska slomiće kičmu mljekarima i mesarima.

Al’ Evropa, jebiga.

Hrvatska, dakako, već trlja ruke, jer će uz ono “kupujmo domaće” uskoro stajati “proizvedeno u Hrvatskoj”. Ma jašta, sve je to naše. A BiH je širokogruda.

Ali, nije politika glupa. Ne, ne! Ne sekirajte se. Oni koji imaju mu… (da ne lajem) da nam saspu laž u oči, ali Evropa je iza leđa. Dahće im na uho pa u tom “ljubavnom klinču” pristaju na sve.

O prilagođenom SSP-u čitaćete u dnevnim novinama. Čitaćete analize, procjene, poneku naknadnu pamet… Biće tu i razloga za neke nove svađe, a onda će nekim čudom ponovo stići do “BiH je nemoguća država”, “prijeko potrebno prekrajanje entiteta”, “Bošnjaci su ovakvi”, “Srbi su onakvi”, “Hrvati – bože me ti sakloni”. I zaključak – propali smo.

Ali, eto ja ću, možda i krajnje utopistički, reći da nismo. Imate li život negdje mimo BiH? Ja nemam. I zato…

Biram domaće jer tako čuvam/o naša radna mjesta!

Biram domaće jer bi možda nekada i naša ekonomija mogla da stane na sopstvene noge! Krenite od nekih fabrika, koje se i danas gorštački bore protiv nepravde, i vidjećete da ih ništa nije slomilo. One i izvoze.

Biram domaće jer kupovinom proizvoda u vrijednosti od 10 KM, u BiH ostaje bar osam!

Biram domaće jer tako čuvam/o naša radna mjesta!

Ako je sirovina iz BiH i ako je od svega toga ovdje napravljen finalni proizvod, onda se uvozi možda ambalaža. Ekonomisti kažu da u tom slučaju oko 80 odsto novca uloženog u proizvod ostaje u BiH. Ako odaberete uvezeni proizvod, matematika je jasna!

Biram domaće jer volim kad otvorim svoj novčanik i nađem i nešto ušteđenog novca! Dakle, štedim!

Biram domaće jer se hrani nastaloj u BiH raduje i moj bh. digestivni trakt. Kraće je vrijeme potrebno za transport namirnica od proizvodne hale do trpeze.

Birajmo domaće jer tako možemo stvoriti povjerenje stranih investitora za ulaganje u ekonomski stabilno tržište!

Biram domaće jer hrani nastaloj u BiH raduje se i moj bh. digestivni trakt.

Biram domaće jer razvoj domaće privrede ne dozvoljava povećanje poreza. Porastom domaće proizvodnje i jačanjem ekonomskog sektora BiH bi mogla biti manje okovana nametima.

Biram domaće jer vjerujem u bh. budućnost i generacije koje dolaze!

Biram domaće jer je moje!

Pročitaj još

Od iste osobe