PorodicaPraktična Lola

Fotografija ove žene podijeljena je skoro 30 000 puta – a sve zbog dojenja

tekst: Sara Velaga

Nakon što je postavila ovu fotografiju na internet, ova mladenka nije ni slutila koliko će viralna postati. Ovjekovječila je trenutak u kojem doji svog četveromjesečnog sina u vjenčanici, na dan svog vjenčanja sa velikim osmijehom na licu. Opis fotografije je bio upravo ono što je dalo snagu svim majkama da se osnaže i urade isto.

“Voljela bih podijeliti sa vama ovu fotografiju, jer je ona veoma važna za mene. Kada sam dobila sina imala sam dvadeset i dvije godine i mnogi su sumnjali u mene. Nisu bili sigurni jesam li spremna za majčinstvo i hoću li uopšte izdržati dugo da dojim. Evo me četiri mjeseca kasnije i snažno i ponosno dojim. Kada sam birala vjenčanicu glavni faktor prilikom toga je bila mogućnost dojenja, jer sam čitavu noć provela sa sinom. Niko vam ne treba reći kada i gdje da dojite, a pogotovo se ne trebate sramiti toga”.

Fotografija je podijeljenja na fejsbuk stranici Black Women Do Breastfeed  nakon čega je podijeljena više od 29000 puta, imala je oko 5000 lajkova i preko 1700 komentara podrške. A to je tek jedna od mnogobrojnih fotografija podrške majkama koje doje, jer su u protekle dvije godine mnoge poznate žene uradile isto. Među njima su se našle pjevačica Gwen Stefani, ali i glumica Alyssa Milano.

Kada sam birala vjenčanicu glavni faktor prilikom toga je bila mogućnost dojenja, jer sam čitavu noć provela sa sinom. Niko vam ne treba reći kada i gdje da dojite, a pogotovo se ne trebate sramiti toga.

Ranije je istu reakciju izazvala i fotografkinja koja je dojila svoje dijete u javnom toaletu, dok je fotografisala svog supruga koji je ručao u odjeljku pored nje. U opisu fotografije je napisala: “Ako niste voljni ručati u toaletu, nemojte od mene očekivati da hranim svoje dijete tamo”.

Još jedna majka takođe je podijelila svoju fotografiju na društvenim mrežama, gdje je okrenuta direktno prema ženi koja gleda u nju dok doji. U opisu je naglasila: “Buljila sam u tu ženu, jednako kao što je ona u mene. Vidjela sam prezir u njenim očima, jer je okretala glavu i osjećala sram za mene, željeći da se pokrijem. Ja nisam to htjela, ali sam nastavila gledati u nju, kako bi shvatila da je jedino nekulturno to što ona gleda u mene”.

Dojenje je prirodna i normalna pojava i nema razloga za osude društva, jer šta nekoga briga gdje vi dojite, sve dok hranite svoje dijete, koje vam je svakako važnije od tih ljudi koji gledaju i komentarišu.

Ako niste voljni ručati u toaletu, nemojte od mene očekivati da hranim svoje dijete tamo.

Izvor: Mothering

Zatvori reklamu