MjestaRadoznala Lola

Znate li u kojoj zemlji živi najviše neznalica?

The 2016 Index of Ignorance je istraživanje sprovedeno na svetskom nivou, a koje je pokušalo da odgovori na pitanje o tome koje zemlje imaju najviši stepen neznanja. Ili zanimljivije rečeno koje su zemlje imaju najviše neznalica među svojim stanovništvom? Ipak, pitanja…

Redakcija

The 2016 Index of Ignorance je istraživanje sprovedeno na svetskom nivou, a koje je pokušalo da odgovori na pitanje o tome koje zemlje imaju najviši stepen neznanja. Ili zanimljivije rečeno koje su zemlje imaju najviše neznalica među svojim stanovništvom? Ipak, pitanja nisu bila onakva kakva očekujete. Evo naših utisaka, kakvi su rezultati i gde se na listi neznanja nalaze neke od zemalja u okruženju.

Postoji mnoštvo stereotipa o tome koliko su stanovnici nekih zemalja obrazovani ili barem svesni sveta oko sebe. Opšta informisanost i osnovna školska znanja variraju od osobe do osobe, ali da li ih stvarno možemo pripisati celokupnoj zemlji? Ipsos MORI, najveća kompanija za istraživanje tržišta u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj je pokušala da pruži odgovor.

Najpre, da li imate predrasude o drugim zemljama?

Koliko ste puta do sada gledali video snimke Amerikanaca koji odgovaraju na pitanja opšte kulture, praktičnih znanja, geografije i istorije? Da i ja sam. Omaklo se i po koje ono „glupi Ameri“. E, pa, da li se mogu izvući zaključci iz jednog video snimka u kom je intervjuisano desetak američkih građana? Verovatno ne.

Zato je ovo istraživanje bazirano na 40 različitih zemalja i uzorku od 500 do 1000 ispitanika po svakoj zemlji. Ovakav uzorak i masivnost već može napraviti razliku. Da li se slažete?

Idemo dalje.

Glavni faktor neznanja je bio stepen poznavanja sopstvene zemlje.

Kako bi se smanjila mogućnost opovrgavanja rezultata na osnovu toga što nekoga možda ne interesuju zbivanja u drugim zemljama, ispitanici su odgovarali na nekoliko pitanja o sopstvenoj zemlji.

Tako su ispitanici iz Srbije odgovarali na pitanja o Srbiji, dok bi recimo, pitanja za Holanđane bila verovatno vezana za lale i vetrenjače. Shvatili ste suštinu sigurno?

U ispitivanju je učestvovalo tačno 26.250 ispitanika starosnog doba između 16 i 64 godine u periodu od septembra do novembra 2016. godine.

Kakva su pitanja postavljana?

Ispitanici su odgovarali na raznovrsna pitanja o sopstvenoj zemlji. Neka pitanja su bila ekonomskog karaktera, neka su se ticala stanovništva u samoj zemlji, zdravstvenog sistema ili etničke raznovrsnosti zemlje. Ovo je bilo posebno zanimljivo za zemlje u kojima živi veliki broj muslimana, koji ipak jesu nacionalna manjina.

Ono što će mnoge iznenaditi, jeste činjenica da nije uočena pravilnost i veza između ekonomske snage jedne zemlje sa uspešnošću odgovora njihovog stanovništva.

Složićete se da se obično pomisli da će ekonomski jake zemlje imati jači obrazovni sistem, te da će to uticati na stepen neznanja i opšte kulture stanovnika. Naprotiv, iako nije pošto-poto utvrđeno suprotno, jesu prilično validni rezultati da su određene ekonomski jake zemlje podbacile.

Ovo bi se moglo pripisati zaključku da će stanovnici razvijenih, slobodnih zemalja biti manje opterećeni pitanjima o ekonomskom stanju i drugim faktorima razvijenosti svoje zemlje, kao i da će biti manje zainteresovani da se u ista pitanja uključe „sve dok je dobro“. Samim tim ovi stanovnici i manje znaju o svojoj zemlji. Op, op, opet vam se javljaju Ameri, zar ne?

Ovakav ishod je omogućio i da Srbija, čiji obrazovni sistem jeste u usponu prema Svetskom ekonomskom forumu, bude prilično visoko pozicionirana na listi neznanja. Koliko visoko? Vreme je da saznate.

Ovo je lista zemalja po stepenu neznanja

Zemlje su rangirane po neznanju od najveće neznalice na prvom mestu (Indija) pa sve do najvećeg „znalca“ (videćete već):

 1. Indija
 2. Kina (druga ekonomski najsnažnija zemlja sveta)
 3. Tajvan
 4. Južna Afrika
 5. Sjedinjene Američke Države (najbogatija zemlja sveta)
 6. Brazil
 7. Tajland
 8. Singapur (jedna od najskupljih zemalja za život)
 9. Turska
 10. Indonezija
 11. Meksiko
 12. Kanada
 13. Crna Gora
 14. Rusija
 15. Srbija (A eto i nas, TOP 15 neznalica!)
 16. Filipini
 17. Hong Kong
 18. Izrael
 19. Danska
 20. Argentina
 21. Francuska
 22. VIjetnam
 23. Peru
 24. Španija
 25. Čile
 26. Mađarska
 27. Japan
 28. Belgija
 29. Poljska
 30. Kolumbija
 31. Švedska (10) (TOP 10 najuspešnijih zemalja)
 32. Norveška (9)
 33. Italija (8)
 34. Nemačka (7)
 35. Australija (6)
 36. Malezija (5) (Iznenađenje?)
 37. Češka (4)
 38. Južna Koreja (3)
 39. Velika Britanija (2)
 40. Holandija (1) (Holanđani najveći znalci!)

Kao što se može zaključiti iz rezultata, postoje određena iznenađenja posmatrajući ekonomsku snagu država, ili ipak ne, posmatrajući predrasude koje su postojale? Naravno, mislim na SAD, ali tu se pojavljuje i Kina, na visokom drugom mestu po stepenu neznanja. Ko je ovo očekivao?

Takođe, Kanada i Rusija su se našle praktično rame uz rame sa Crnom Gorom (13. mesto) i Srbijom (15. mesto), dok se od Francuske i Španije verovatno očekivalo više?

Bilo kako bilo, nismo se našli među 10 najgorih zemalja prema ovom istraživanju, ali daleko od toga da bismo smeli ikome da se smejemo, zar ne? Doduše, uvek možemo i reći: „Ma koga su to uopšte pitali? Gluposti.“

Tekst prenosimo sa beleske.com.

Pročitaj još

Od iste osobe