LjudiRadoznala Lola

TV lice koje je privuklo pažnju javnosti iz samo jednog razloga

Zanimljiva radnja, napetost između glavnih likova i neočekivani preokreti, glavne su karakteristike serija koje odlučujete pratiti. Ako tome dodate i nešto potpuno novo, neočekivano, ali i ranije neviđeno, vjerujemo da gledanost ovakvog TV sadržaja može samo da raste. Međutim, ovakav…

Sara Velaga

Zanimljiva radnja, napetost između glavnih likova i neočekivani preokreti, glavne su karakteristike serija koje odlučujete pratiti. Ako tome dodate i nešto potpuno novo, neočekivano, ali i ranije neviđeno, vjerujemo da gledanost ovakvog TV sadržaja može samo da raste. Međutim, ovakav medijski nazivan “istorijski korak” ne bi trebao biti toliko revolucionaran da živimo u malo otvorenijem društvu. Kad govorimo mi, ovaj put za divno čudo ne mislimo na Balkan, već na svijet, koji posljednjih dana prenosi glavnu medijsku novost. Pojavio se prvi TV lik “bez roda”. Da budemo precizniji u seriji “Billions” jedna od glavnih protagonistkinja je Taylor koja se ne izjašnjava ni kao žensko ni kao muško. Tumači je Asia Kate Dillon, koja se i u stvarnom životu izjašnjava na isti način.

Ovakav medijski nazivan “istorijski korak” ne bi trebao biti toliko revolucionaran da živimo u malo otvorenijem društvu.

Brian Koppelman koji stoji iza čitave serije zajedno sa David Levienom istaknuo je kako su u drugoj sezoni serije htjeli autentičnog novog lika. Ta osoba je trebala biti dovoljno smjela i sposobna da se suprostavi Axelrodu, koji je šef kompanije u kojoj treba da počne da radi upravo Taylor. S obzirom na to korporativni svijet dijeli zaposlenike, poslove, ali i materijalne stimulanse na muške i ženske, ovaj lik je trebao biti nasuprot svega toga, sa samo jednim asom u rukavu. Svojim talentom, koji se ne bi smio osporiti polnim i rodnim karakteristikama.

Na kastinzima za ulogu pristizali su brojni pripadnici LGBTI grupe, ali su već pri samoj pojavi Dillon bili sigurni da je to prava osoba za ovu ulogu. S obzirom na njen svakodnevni život i suočavanje sa gotovo identičnim problemima u svijetu koji stvari dijeli na crno i bijelo, muško i žensko, lijevo ili desno, ona je ona koja se pronašla negdje u sredini. Zapravo to je osoba koja ne prihvata da joj kažete da je ona ili on. Zar je to uostalom i važno?

S obzirom na to korporativni svijet dijeli zaposlenike, poslove, ali i materijalne stimulanse na muške i ženske, ovaj lik je trebao biti nasuprot svega toga, sa samo jednim asom u rukavu. Svojim talentom, koji se ne bi smio osporiti polnim i rodnim karakteristikama.

Od ranije poznata po ulozi u “Orange is the new black” dobila je priliku da osvijetli potpuno nepravedno zanemareno područje identiteta i diskriminacije koja na žalost nužno dolazi sa njim u seriji Billions. Izjavila je kako se osjeća počašćeno i ponosno da tumači ulogu kakva ranije nije viđena na malim ekranima, ali je i na društvenoj mreži Twitter podsjetila sve na to šta zapravo znači biti žensko po rođenju, a šta po osjećaju i kako se ona zapravo osjeća. Uostalom, ne bi li ovo trebala prestati biti toliko tabuizirana tema u 21. vijeku?

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije