AktivizamHrabra Lola

Vijest dana: Zaposlene žene iz Sigurne kuće!

Nakon što su povodom dvadeset godina svog postojanja i deset godina rada Sigurne kuće pokrenuli kampanju “Zaposlenjem prekidamo začarani krug nasilja” iz Fondacije Udružene žene dobili su negativan ishod. Tom prilikom su na adrese svih ministarstava, Administrativne službe grada Banja…

Sara Velaga

Nakon što su povodom dvadeset godina svog postojanja i deset godina rada Sigurne kuće pokrenuli kampanju “Zaposlenjem prekidamo začarani krug nasilja” iz Fondacije Udružene žene dobili su negativan ishod. Tom prilikom su na adrese svih ministarstava, Administrativne službe grada Banja Luka, dvadeset preduzeća, fabrika i kompanija pozvali poslodavce da u toku 2017. godine omoguće zapošljavanje najmanje jedne žene koja je preživjela nasilje u porodici. Rok za dostavljanje odgovora je bio prvi mart. Niko se nije javio. A onda, baš kada smo pomislili da niko i neće, došlo je do ugodnog iznenađenja i hvale vrijedne inicijative.

Iz Žitopeke je odlučeno da se zaposle četiri žene iz Sigurne kuće. Tim povodom smo razgovarali sa marketing menadžerkom Bojanom Bojat koja je otkrila kada i kako su se odlučili na ovaj potez.

“Odlučili smo se na ovaj korak istog momenta, kada smo pročitali dopis dobijen od Fondacije „Udružene žene“. Veliku medijsku pažnju je izazvao naš korak, ali mi ga zaista smatramo normalnim, ljudskim i humanim potezom. Čudno je i tužno da se niko od velikog broja poslodavaca nije udostojio odgovoriti na molbu koja dolazi iz sigurne kuće, a tek pozvati i zaposliti žrtvu nasilja, osobu kojoj je posao i sticanje lične egzistencije najpreča stvar za nastavak normalnog života”.

Njihova firma je dugi niz godina podržavala male, ali i velike akcije, a na intervjuisanju su se pojavile četiri žene, koje su drugog dana intervjuisanja i primljene u radni odnos. Iz Žitopeke poručuju kako im obećavaju siguran posao, podršku, i zaštitu. Uz pomoć svih zaposlenika, sigurni su da će vrlo brzo savladati poslovne obaveze, te da će bar jednim dijelom vratiti osmjeh na lice sebi i svojoj djeci.

Direktorica Žitopeke, Slađana Nikić

Čudno je i tužno da se niko od velikog broja poslodavaca nije udostojio odgovoriti na molbu koja dolazi iz sigurne kuće, a tek pozvati i zaposliti žrtvu nasilja, osobu kojoj je posao i sticanje lične egzistencije najpreča stvar za nastavak normalnog života.

Nadaju se da će primjer njihove firme u ovom slučaju, kao i medijska podrška koja je nastala spontano biti primjer državnom ali i privatnom sektoru za budući period, jer svjesni su u koliko teškom položaju se nalaze žene, žrtve nasilja. Pekara Žitopeka ima velike i ozbiljne planove u narednom periodu, između ostalog i plan zapošljavanja, a poručuju da su svi ljudi željni rada, dokazivanja dobrodošli u njihov radni kolektiv.

Koordinatorica Sigurne kuće Amela Bašić Tomić iz Fondacije Udružene žene poručuje kako podatak o slabom odzivu pokazuje nespremnost društva da se senzibiliše za problem porodičnog nasilja. Time se dodatno marginalizuje kategorija društva koja ionako ima loš društveni položaj.

“Od ukupnog broja na koje je pismo adresirano samo je kompanija Žitopeka potvrdno odgovorila i prepoznala potrebu društveno odgovornog poslovanja kroz investiranje u ljudske resurse. I pored podataka koje smo iznijeli vezano za kampanju moramo pomenuti da smo mi u dosadašnjem periodu rada ostvarili saradnju sa pojedinim poslodavcima koji su zapošljavali žene koje su preživjele nasilje u porodici i na taj način se pokazale društveno odgovornim poslodavcima”.

Iz Fondacije poručuju kako je jako važno da društvo prepozna da je za žene koje preživljavaju nasilje zaposlenje najvažnija potreba koju imaju. “Bez stalnog zaposlenja i prihoda zavise od pomoći svoje porodice ili ostvarenja nekog od socijalnih prava ukoliko pripadaju kategoriji koju zakoni prepoznaju. Za žene žrtve nasilja posao je preduslov za samostalnost i nastavak života dostojan čovjeka. Zaposlenje za žene ima i terapijski značaj u povratku samopouzdanja, samopoštovanja i uspostavljanja ponovne kontrole nad svojim životom”, poručuje Amela.

Primjer Žitopeke može i treba poslužiti kao uvertira u praksu dobrog i odgovornog poslovanja, koje bi značilo da svi vi koji ovo čitate podijelite pozitivne primjere i apelirate poslodavcima da omoguće ženama iz Sigurne kuće priliku za novi početak, jer je one svakako zaslužuju, a njihova radna sposobnost ne treba biti zanemarena radi prošlosti u kojoj su bile zlostavljene.

Pročitaj još

Od iste osobe