PorodicaPraktična Lola

Ne zaboravimo tate!

Koliko puta ste čuli rečenicu “Tate samo čuvaju djecu” – kao da su očevi zaduženi samo za zabavljanje i nasmijavanje klinaca i klinceza. Te riječi su često netačne i veoma bolne za tate koji obožavaju svoje mališane i aktivno učestvuju…

Vesna Drakulic

Koliko puta ste čuli rečenicu “Tate samo čuvaju djecu” – kao da su očevi zaduženi samo za zabavljanje i nasmijavanje klinaca i klinceza. Te riječi su često netačne i veoma bolne za tate koji obožavaju svoje mališane i aktivno učestvuju u njihovom vaspitanju. Upravo zbog toga, bračni par January i Brandon Harshe su 2015. pokrenuli projekat pod imenom “Fatherhood Without Fear” (“Očinstvo bez straha”) sa ciljem da jednom za sva vremena stanu na kraj stereotipima prema kojima tate samo “prolaze” kroz živote svoje djece i prema kojima nisu ništa više osim dadilja i klovnova.

Tate su mnogo, mnogo više od toga.

Buđenjeeee!

Vjerovali ili ne, mnogi očevi svoje bebe hrane, čuvaju, kupaju, uče prvim koracima i nose tokom noći kada plaču. Kad malo porastu, tate im pokazuju kako se vozi bicikl, uče ih prva slova i daju im hrabrost da odbace šlaufe i leptiriće i uđu u more oslonjeni samo na snažne očeve ruke.

Brčkanje u moru

I tate sjednu na pod i igraju se sa dječicom, pletu pletenice svojim kćerkicama, uče svoje sinčiće prvim akordima na prastaroj gitari – da, oni učestvuju u odrastanju svoje djece. Možda to ne rade baš svi očevi, ali zbog onih koji to svakodnevno čine je bračni par Harshe pokrenuo Instagram profil “Don’t forget Dads” (Ne zaboravite tate”)  gdje stalno objavljuju fotografije očeva iz cijelog svijeta sa njihovom djecom. Zahvaljujući njima, moto svih brižnih tata se danas prepoznaje, a on glasi kratko i jasno: “Ja ne čuvam djecu. Ja sam roditelj.”

Tate vas ubijede u to da možete letjeti

“Kada je žena u drugom stanju sve se vrti oko nje i porođaja koji predstoji”, objašnjava January Harshe “Kada se dijete rodi sve se vrti oko njega ili nje. Mnoge mame misle da su same tokom ovog perioda, ali i očevi se osjećaju usamljeno. Što više budemo pokazivali na društvenim mrežama da su tate uključene u vaspitanje svoje djece prije ćemo srušiti stereotipe.”

“Tata, napravi mi frizuru”

Ukoliko vas još uvijek nismo ubijedili u to da tate aktivno učestvuju u životu svojih mališana, pogledajte sami – slike govore više od riječi. Mi smo izabrali samo nekoliko fotografija, a ostale možete vidjeti na linku https://www.instagram.com/dontforgetdads/

U zemlji snova

Tatin asistent u brijanju

 

Tatina princeza

Žurka s tatom – živjela kiša, barice i blato!

“Pustite mog tatu da spava, umoran je”

“Kad porastem biću rock zvijezda kao i moj tata”

Gangsta's paradise

Doručak

Ljubav

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije