PojaveRadoznala Lola

Pleme u Boliviji koje ne stari. Šta je njihova tajna?

Kada je čuveni naučni časopis Lancet prošle nedelje objavio studiju o plemenu Tsimane iz šuma Bolivije, čiji žitelji imaju najčistije krvne sudove na svetu, svi mediji su preneli novosti kao da se radi o svetskom čudu. Ipak, na vest o…

Redakcija

Kada je čuveni naučni časopis Lancet prošle nedelje objavio studiju o plemenu Tsimane iz šuma Bolivije, čiji žitelji imaju najčistije krvne sudove na svetu, svi mediji su preneli novosti kao da se radi o svetskom čudu.

Ipak, na vest o tome da prosečan 80-godišnji Tsimane ima krvne sudove kao 50-godišnji Amerikanac, najviše me je zaintrigirala činjenica da smo mi, čuvena „low fat/sugar free/organic/anti-aging…“ generacija tokom „evolucije“ uspeli da „izgubimo“ čitavih 30 godina.

Devet od 10 žitelja plemena Tsimane nema povišen rizik za srčana oboljenja a gojaznost, visok krvni pritisak i šećer u krvi su kod njih prava retkost. Zato, pre nego što počnemo da proklinjemo svoje loše gene, nedostatak vremena i novca ili sudbinu što smo osuđeni da živimo na ovoj strani planete, postavimo sebi nekoliko jednostavnih pitanja:

-Koliko napravimo koraka dnevno?

Tsimane dnevno pređu 16-17000 koraka radeći na farmi, u nabavci vode, u lovu, održavajući imanje… a prosečan čovek iz gradske sredine tek 5-6000.

-Koliko se raznovrsno hranimo?

Ishrana ovog plemena se bazira na oko 17% mesa divljači (divljih svinja, jelena, fazana, majmuna, tapira…), 7% ribe (pirana, som…), dok veći deo kalorija konzumiraju iz biljnih izvora, bogatih dijetnim vlaknima (pirinča, kukuruza, voća…)

-Da li pušimo?

Tsimane veoma retko puše.

-Koliko dugo smo sedeli prethodnog dana?

Tsimane provedu samo 10% vremena u toku dana u sedećem položaju, dok je naš dnevni prosek čak 54%.

Oboljenja srca i krvnih sudova (infarkt srca, moždani udar…) su vodeći razlozi oboljevanja i umiranja u Svetu a danas se zna da 80% ovih događaja može da se spreči promenom životnih navika.

Pokazalo se da čak i kod osoba sa genetskom predispozicijom za kardiovaskularna oboljenja, zdrave životne navike mogu da prepolove rizik.

Šta smo zapravo naučili od ovog plemena?

Ukoliko je tajna života da „umremo mladi- što kasnije moguće“, kako je govorio čuveni britanski antropolog Ešli Montagu, onda su nam Tsimane zaista otkrili Sveti gral dugovečnosti. Od njega nas ne odvaja dugo putovanje avionom već samo, za početak, preporučenih, nedostižnih, 10000 koraka dnevno. Zato, već od danas, budimo i mi malo Tsimane! Vredi pokušati!

Dr. Jelena Suzić

Izvor: AllME

Pročitaj još

Od iste osobe

 

Najnovije