FantastičnoZabavna Lola

Čarolija zvana djetinjstvo u ilustracijama Svete Dorosheve

Sjećate li se one izreke: “Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba”? Svako od nas se sigurno barem jednom u životu prepoznao u tim riječima. Upravo tom rečenicom najbolje se može opisati umjetnički rad Svete Dorosheve, ukrajinske ilustratorke koja…

Vesna Drakulic

Sjećate li se one izreke: “Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba”? Svako od nas se sigurno barem jednom u životu prepoznao u tim riječima. Upravo tom rečenicom najbolje se može opisati umjetnički rad Svete Dorosheve, ukrajinske ilustratorke koja ovih dana radi na svojoj novoj knjizi, čije će stranice krasiti njeni predivni i nostalgični crteži inspirisani djetinjstvom.

Baloni, likovi iz bajke koji izlaze sa knjiga na policama, časovi matematike, igranje u pijesku na obali mora, prvo ronjenje u morsko plavetnilo, fotografisanje razreda za uspomenu – sve to i još mnogo divnih ilustracija naći će svoje mjesto u njenoj knjizi “Moje djetinjstvo”. Do tog projekta je došlo sasvim slučajno; inspirisana uspomenama iz svog djetinjstva, kao i svojom dječicom, Sveta je svakodnevno crtala različite stvari i te crteže je objavljivala na Facebooku. Zahvaljujući ovoj društvenoj mreži, Svetine čarobne igre sa olovkama postale su prepoznatljive širom svijeta i upravo zbog toga se odlučila da objavi knjigu o svojim ilustrovanim pričicama.

Sveta Dorosheva

“Moj urednik je došao na ideju da ilustrujem tekstove o svojoj djeci sa scenama iz mog djetinjstva. Nisam mogla, a da ne primjetim koliko se moje djetinjstvo dramatično razlikuje od vremena u kojem moja djeca proživljavaju najbezbrižnije godine svog života. S druge strane, suštinske stvari koje čine djetinjstvo su ostale iste – svježina dječije percepcije, agonija odrastanja, nestašluci i nedostatak linija između stvarnosti i mašte”, objašnjava Sveta.

Ova talentovana umjetnica najčešće crta olovkom po papiru koristeći većinom crnu i crvenu boju. Pored knjige “Moje djetinjstvo” Sveta radi na bojanki za jednog britanskog izdavača, kao i na kartama za igranje. Vrijeme će pokazati da li će objaviti još jednu knjigu o čarolijama djetinjstva ili će se odlučiti na nešto sasvim drugačije. Dotad vi možete uživati u ovim prekrasnim ilustracijama na njenoj WEB i Facebook stranici, a mi smo za kraj ovog teksta sačuvali neke od njenih najljepših crteža.

 

 

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije