KulturaRadoznala Lola

Pet vječnih ljubavi Jugoslavije: Parovi koje ni smrt nije mogla da rastavi

Milena Dravić i Dragan Nikolić Nada i Džimi Barka. Lepa Trajković i Flojd. Julijana i Prle. Milena i Dragan. Po mnogim rolama ćemo ih zauvijek pamtiti, ali možda najviše po njihovim ulogama supruge i supruga u braku koji je trajao…

Nenad Bosnić

Milena Dravić i Dragan Nikolić

Nada i Džimi Barka. Lepa Trajković i Flojd. Julijana i Prle. Milena i Dragan. Po mnogim rolama ćemo ih zauvijek pamtiti, ali možda najviše po njihovim ulogama supruge i supruga u braku koji je trajao duže od četiri decenije.

Radnja ove romanse započela je još turbulentne 1969. godine, kada su se upoznali na snimanju filma „Horoskop“. Milena je već bila nova zvijezda jugoslovenske kinematografije i ljepotica za kojom su mnogi uzdisali. Dragan još uvijek samo mladi frajer sa beogradske kaldrme, koji pokušava da se izbori za svoje mjesto na velikom platnu.

„Kada sam joj prišao, imao sam utisak da mi je to stara školska drugarica koju dugo nisam video ili neka devojka iz kraja koju poznajem ceo život. Upravo u tome je njena prava veličina”, reći će Dragan poslije o njihovom upoznavanju.

Nije trebalo dugo da poznanstvo preraste u ljubav, ljubav u brak, a brak u domaću verziju „American Sweethearts“ fenomena. A i taj brak je, baš kao ljubav, započeo – na filmskom setu.

„Usred snimanja jednog filma, zamolili smo reditelja da nas pusti na pauzu. Poveli smo i našu kumu Seku Sablić i otišli u opštinu Vračar da se venčamo. Nakon venčanja smo se vratili na snimanje, i nastavili da radimo”, rekla je Milena u jednoj emisiji.

Milena sada nema niti jednu fotografiju sa svog vjenčanja, „samo“ ovu anegdotu, vrijedniju od svakog kadra. Možete li danas zamisliti tako nešto?

Ni Dragana više nema. Ovaj svijet je napustio 2016, u 72. godini života. Iza sebe je ostavio karijeru vrijednu divljenja i sjećanje na jednog od posljednjih šmekera stare garde. I Milenu, koja još ponosno čuva mnoštvo svojih nagrada (među njima i jednu sa prestižnog Kanskog festivala), titulu najveće jugoslovenske filmske dive i uspomene na jednu zadivljujuću ljubavnu priču.

 

Pročitaj još

Od iste osobe