KulturaRadoznala Lola

Pet vječnih ljubavi Jugoslavije: Parovi koje ni smrt nije mogla da rastavi

Silvana i Radmilo Armenulić Ljubav između Silvane i Radmila Armenulića bila je među najkraćima, ali i najburnijima na ovoj listi. Priča dostojna holivudskih filmova sadrži sve elemente pravog blokbastera – teško djetinjstvo, još teže odrastanje, velika prijateljstva, još veće uspjehe,…

Nenad Bosnić

Silvana i Radmilo Armenulić

Ljubav između Silvane i Radmila Armenulića bila je među najkraćima, ali i najburnijima na ovoj listi. Priča dostojna holivudskih filmova sadrži sve elemente pravog blokbastera – teško djetinjstvo, još teže odrastanje, velika prijateljstva, još veće uspjehe, princa (ne na bijelom konju, ali u bijelom svakako) i, nažalost, tragičan kraj.

Počela je u Doboju, u osvit Drugog svjetskog rata, kada je rođena Zilha Barjaktarević, jedno od desetoro djece u siromašnoj porodici. Tragediju je upoznala mlada, kroz ranu smrt jednog od braće, a mlada je upoznala i muziku – svoju prvu veliku ljubav i izlaz u neki drugi svijet.

Već sa 16 godina je počela da pjeva po sarajevskim kafanama, uprkos protivljenju roditelja, i to pod imenom Silvana, odabranom po uzoru na italijansku glumicu Mangano. Kafana nije bila njena ljubav, ali u njoj je pronašla osobu koja je to postala.

„Trebalo je izdržati neprijatnosti i poniženja. Ko nije bio među pijancima, ne zna koliko je to strašno”, govorila je poslije.

Možda baš zbog toga, a možda zato što je i njen otac bio pijanica, Silvaninu pažnju je u jednom od beogradskih restorana privukao mirni gospodin koji je uvijek pio samo sok od maline. Bio je to teniser Radmilo Armenulić, čije će prezime Silvana uzeti nakon vjenčanja 1961. godine.

Spoj profesionalnog igrača aristokratskog „bijelog sporta“ i kafanske pjevačice iz Bosne djelovao je kao jugoslovenska verzija „Pepeljuge“, a Silvana i Radmilo su podržavali jedno drugo u svojim sasvim različitim karijerama.

„Sećam se, došao je jednog jutra pravo iz kafane kod nas, seo je za klavir i počeo da nabada po dirkama. Tako je nastala pesma“, prisjećao se Radmilo nastanka velikog hita „Šta će mi život“, koji je za Silvanu napisao njen veliki prijatelj Toma Zdravković.

Ali, za razliku od braće Grim, priča koju je pisao život nije imala srećan kraj. U oktobru 1976. godine, Silvana je, zajedno sa još dvije osobe, poginula u saobraćajnoj nesreći pri povratku sa nastupa. Kažu da je na mjestu nesreće pronađena polomljena violina.

Iako je trajala „svega“ 15 godina, ljubavna priča Armenulića ostala je jedna od najdirljivijih koje je Jugoslavija upoznala. Radmilo je, nakon igračke karijere, postao uspješan teniski trener i selektor, oženio se glumicom Mirom Peić, ali i danas redovno obilazi Silvanin grob i rado govori o njoj i njihovim zajedničkim trenucima.

 

Pročitaj još

Od iste osobe