KulturaRadoznala Lola

Pet vječnih ljubavi Jugoslavije: Parovi koje ni smrt nije mogla da rastavi

Branka Petrić i Bekim Fehmiu Ava Gardner, Marta Keler, Širli Mekejn, Klaudia Kardinale, Kendis Bergen… Mnoge je svjetske ljepotice upoznao Bekim Fehmiu, i mnoge od njih su željele da mu budu ono što mu je bila Branka Petrić. Ipak, baš…

Nenad Bosnić

Branka Petrić i Bekim Fehmiu

Ava Gardner, Marta Keler, Širli Mekejn, Klaudia Kardinale, Kendis Bergen… Mnoge je svjetske ljepotice upoznao Bekim Fehmiu, i mnoge od njih su željele da mu budu ono što mu je bila Branka Petrić. Ipak, baš njih dvoje su postali jedan od slavnih jugoslovenskih parova.

Oboje glumci, upoznali su se na beogradskoj akademiji, gdje je ona došla iz Novog Vinodolskog, a on iz Sarajeva, preko Kosova. Ono što će postati jedna od najvećih ljubavi, počelo je krajem pedesetih godina prošlog vijeka kao prijateljstvo.

„Bio je nenametljiv i ničim nije davao do znanja da ga neka devojka privlači. Ali je devojke privlačio i da ništa ne čini, što je svakako bilo intrigantno. Kad je reč o nama, nije to bila ljubav na prvi pogled. Nekoliko godina mi je bio samo kolega“, prisjećala se Branka.

Kolega je prestao da bude 1960, a suprug je postao 1968. godine. Godinu dana ranije, Bekim je postao i velika zvijezda, zahvaljujući ulozi u filmu „Sakupljači perja“. Uslijedili su angažmani u Italiji i SAD, saradnje sa velikim Dinom de Laurentisom i Šarlom Aznavurom, pojavljivanja sa holivudskim ljepoticama…

Sve to vrijeme, uz njega je bila Branka, puna ljubavi prema Bekimu i povjerenja u snagu njihovog braka, rijetko ljubomorna na neku ljepoticu s naslovnice. Jer, na kraju krajeva, i ona je stvarala uspješnu karijeru u Jugoslaviji i plijenila pažnju kolega, kritičara i publike.

Međutim, devedesete, mračne godine ovih prostora, donijele su pomračenje i u Bekimovom životu. Pogođen svim dešavanjima, ponosni Jugosloven albanskog porijekla se povlači u sebe, a 2010. okončava svoj život u 74. godini, pucnjem iz pištolja.

„Sklon sam da mislim da još nisam okrenuo tu stranicu života koja sudi i presuđuje. Svestan sam, ipak, da se svakodnevno okreću stranice života i da samo od nas zavisi kojoj ćemo dati značaj“, zapisao je tri decenije ranije.

Najveći simbol velike Brankine i Bekimove ljubavi su dva sina, mlađi Hedon i stariji Uliks, koji i sam gradi ozbiljnu glumačku karijeru.

 

Pročitaj još

Od iste osobe