Hrabra LolaLoliteti

Lolitet: Tašne za obične prilike i neobične devojke

Soba u kojoj su kao devojčice krojile svoje velike snove i haljine za lutke, sada je mala zanatska radionica u kojoj kroje unikatne tašne. Svaka za svojom šivaćom mašinom, bliznakinje Ildi i Gabi predano uklapaju komade eko kože. Vedre boje…

Radmila Radojkovic

Soba u kojoj su kao devojčice krojile svoje velike snove i haljine za lutke, sada je mala zanatska radionica u kojoj kroje unikatne tašne. Svaka za svojom šivaćom mašinom, bliznakinje Ildi i Gabi predano uklapaju komade eko kože. Vedre boje i dezeni stapaju se pod čvrstim i urednim štepovima u jedinstvene tašne ”Berkesel”. Bajkovite poput prezimena Bergcassell (”zamak na bregu”) koje je usled seoba i brojnih transkripcija postalo Berkesel, a koje ove maštovite sestre nose.

Kada su pre četiri godine fabrički pogon zamenile svojom nekadašnjom dečijom sobom i nasleđenom šivaćom mašinom, nisu ni slutile da će njihova želja za izradom tašni izrasti u perspektivan posao i prepoznatljiv brend. Dve tašne stidljivo objavljene na društvenoj mreži, sa razigranim tufnastim i cvetnim motivom, prodate su istog dana. A u pretincu s elektronskim porukama su ih čekale prve porudžbine.

Nakon što su njihove sugrađanke svoje dotadašnje tašne nepovratno zamenile tašnama ”Berkesel”, prvobitnu skepsu okoline zamenila je svesrdna podrška. Sa nevelikim početnim kapitalom i isprva skromnom zaradom, ali uz puno učenja, truda i ljubavi, posao se polako razvijao. Upečatljiv dizajn, kvalitetan materijal i pažljiva izrada izgradili su poverenje, a lične preporuke zadovoljnih kupaca bile su njihova najbolja reklama.

Tašne, rančevi i cegeri pravljeni su da pašu uz obične prilike i neobične devojke. U njih se jednako dobro sakrije i kilogram prvih trešanja sa obližnje pijace i omiljene Startasice kada znaš da nećeš superherojski izdržati celovečernji izlazak u štiklama. Pored neizostavnog mobitela, novčanika, planera i šminke za prvu pomoć. Preturanje po njihovom prostranstvu u potrazi za večito zaturenim ključevima ili usb-om je manje izvor frustracije, a više uzbudljiv istraživački pohod. Kao nekad potraga za sitnišem i zabranjenim karminom po maminoj tašni.

Cure koje ih nose su beskrajno šašave, uporne u svojim sanjarenjima i neustrašive u svojim pustolovinama. I nose ih šmekerski nehajno. Nenametljivo, a opet upečatljivo. Znate već te cure. Jednu takvu srećete u ogledalu. Možda ne baš svakog dana, ali svrati ponekad. I štapne magične reči ’’možeš’’ i ’’smeš’’.

Isto kao što su Ildi i Gabi šapnule jedna drugoj kada su pre nekoliko godina odlučile da napuste neuslovan fabrički pogon i započnu svoj posao. Praktične, višenamenske, efektne – jesu tačni, ali nedovoljni pridevi kada je reč o njihovim tašnama. Osim što je dovoljan modni detalj, svaka ’’Berkesel’’ tašna je komadić hrabrosti za svoju vlasnicu da započne nešto novo, što izistinski voli i u čemu je dobra. Po uzoru na njene kreatorke.

Danas kada imaju svoju registrovanu firmu, a njihove tašne se uveliko šetkaju po korzoima regiona, Ildi i Gabi uče i rade jednako predano kao na početku. Tvrde da drugog recepta i boljeg saveta ni nema. Svakodnevno prolaze kroz kreativni proces i to ih najviše ispunjava.

’’Mi smo samo radile i napredovale kako je vreme prolazilo’’, jednostavno objašnjava Gabi.

’’I niko nas nije mogao zaustaviti’’, dobacuje Ildi vragolasto.

’’Sada živimo od rada iz ljubavi’’ zaključuju jednoglasno.

Mala, kudrava mešanka Lea potvrđuje mašući repom, dok se završni štepovi ispisuju po novoj tašni.

Fotografije: Igor Bajić

 

Pročitaj još

Od iste osobe