DogađajiRadoznala Lola

Koliko znate o duvanu?

tekst: Lola Magazin

Da li znate da Amerika već hiljadama godina uživa u duvanu, dok su Evropljani došli na red tek nakon što se Kristofer Kolumbo vratio iz te zemlje?

Da li znate kome je prvom palo na pamet da ‘zarola’ duvan u papir? Ko je otvorio prvu fabriku? A koji je najstariji brend cigareta?

Ma da li uopšte išta znamo o njegovo poreklu? Sigurni smo da samo belo gledate u ove rečenice.

Zato vežite pojaseve, jer vas vodimo na putovanje oko sveta kroz nekoliko vekova koje će vam dati jasnu sliku svega što treba da znate…

Istorija duvana seže daleko u prošlost, čak do 6.000 godina pre nove ere. Prvobitno uzgajan na prostorima južnoameričkih Anda, vrlo brzo se raširio i na prostore Severne Amerike. Oktobra 1492. godine, Kristofer Kolumbo upoznaje Evropljane sa tada čudnovatom biljkom. Uz svu popularnost koju je duvan sticao tokom vekova, počeo je da poprima nove oblike i da se koristi u različite svrhe.

Davne 1760. godine, osnovana je prva fabrika za preradu i proizvodnju cigareta u Njujorku. Pa ipak, tek je u Turskoj 1832. godine započeta proizvodnja ručno motanih cigareta u papiru, što je označilo početak nove ere u istoriji duvana. Zatim, početkom 20. veka, počinje proizvodnja prve industrijske cigarete, dok se nešto kasnije nije pojavio i prvi patent za elektronsku cigaretu. Danas se na tržištu susrećemo i sa HeatControl tehnologijom, koja zagreva, a ne sagoreva duvan, tako eliminišući dim, pepeo i neprijatne mirise.

Dok se istorija duvana i dalje ispisuje, bacimo pogled na infografik koji nas sprovodi kroz najbitnije etape ove industrije, ističući najveće događaje koji su obeležili istoriju duvanskih proizvoda.

Goran Mirković

Zatvori reklamu