NevjerovatnoZabavna Lola

Venčanjem okončali svađu dva sela dugu 300 godina

Dva sela Vušan i Juepu u kineskoj provinciji Fudžijan razdvaja rečica koja je šira malo više od jednog metra, ali međusobna netrpeljivost trajala je duže od 300 godina dok se dvoje mladih iz različitih sela nisu zaljubili i venčali u…

Redakcija

Dva sela Vušan i Juepu u kineskoj provinciji Fudžijan razdvaja rečica koja je šira malo više od jednog metra, ali međusobna netrpeljivost trajala je duže od 300 godina dok se dvoje mladih iz različitih sela nisu zaljubili i venčali u tajnosti.

Sela su vekovima imala neobičnu tradiciju koja je zabranjivala ljudima da se venčaju sa osobom iz sela preko puta reke, prenosi vijetnamski „VIR“.

“Niko ne zna kada je tačno počela zabrana venčavanja sa meštaninom drugog sela. Znamo samo da smo se više od 300 godina svađali oko prava na korišćenje vode”, rekao je Vang Hongdong, sekretar komunističke partije u Vušanu.

Svađa je vremenom prerasla u kletvu prema kojoj brak sa osobom iz rivalskog sela može da vodi samo ka nesreći. Rivalitet se prenosio sa generacije na generaciju.

“Pre 40 godina ponovo su krenule svađe između sela, ali se vremenom situacija polako smirivala. Posebno je mirno poslednjih deset godina. Počeli smo zajedno da izgrađujemo fabriku cipela, a mlađi se sada lepo slažu”, dodaje Hongdong.

Meštanima sela i dalje je bilo zabranjeno da se venčavaju sa stanovnikom suprotnog sela i to se poštovalo sve dok se pre tri godine devojka iz Juepua nije zaljubila u mladića iz Vušana.

“Obe njihove porodice su čvrsto verovale u kletvu i protivile su se njihovom braku”, zaključuje Hongdong.

Mladić i devojka su se ipak venčali, ali su bili primorani da napuste Fudžijan i preselili su se u provinciju koja je od njihove udaljena oko 1500 kilometara. Ipak su se 2015. godine vratili u svoja sela da proslave svoj brak u mladoženjinoj kući, ali se mladini roditelji nisu pojavili na proslavi.

Na kraju meštani oba sela su prestali da veruju u kletvu kada je devojka rodila dva prelepa dečaka.

Kako bi zvanično obeležili pomirenje i ulinuli zabranu brakova, dva sela su organizovala ceremoniju kojoj su prisustvovali budistički i komunistički zvaničnici. Ceremoniji je prisustvovalo oko 500 ljudi.

Novosti.rs

Pročitaj još

Od iste osobe