LjudiRadoznala Lola

Šest naših ljubavnih legendi većih od „Romea i Julije“ (I dio)

Dobrila i Miljenko – Kaštel Lukšić (17. vijek) Naši Kapuleti su porodica Vitturi. Naši Montekijevi su Rušinići (Rosani). Namjesto balkona, tu je most na ulazu u dvorac, a umjesto Julije i Romea – Dobrila i Miljenko. Potomci dvije ugledne, ali…

Nenad Bosnić

Dobrila i Miljenko – Kaštel Lukšić (17. vijek)

Naši Kapuleti su porodica Vitturi. Naši Montekijevi su Rušinići (Rosani). Namjesto balkona, tu je most na ulazu u dvorac, a umjesto Julije i Romea – Dobrila i Miljenko.

Potomci dvije ugledne, ali zavađene kaštelanske porodice, prošli su mnoge muke ne bi li bili zajedno. Od trenutka kada su za njihovu ljubav saznali njihovi roditelji, Dobrila je stavljena pod strogi nadzor, a Miljenko poslat na službu u Veneciju. Knez Radoslav, Dobrilin otac, brže-bolje je ugovorio i brak svoje mezimice, sa trogirskim plemićem Družimirom, mnogo starijim od nje.

Ali, šta je jedno more razdaljine za jednu pravu ljubav?! Na dan vjenčanja u mjesnoj crkvi, baš u najsimboličnijem trenutku davanja bračnih zavjeta – pred Dobrilom i svom svitom uglednih zvanica pojavio se Miljenko, i osujetio vjenčanje.

Foto: TB Kaštela

Bijesni konte Radoslav za kaznu je svoju kćerku poslao u trogirski samostan Sv. Nikole. I to je Miljenko pokušao da spriječi, dočekavši njenu lađu na trogirskom pristaništu i sukobivši se sa čuvarima. Uhapšen je i, uz pristanak njegovog oca, kneza Adalberta, i on poslat u jedan samostan, na riječnom ostrvu Visovcu u blizini Šibenika.

Knez Radoslav je, ipak, slutio da tu nije kraj njegovih muka u pokušajima da raskine ovu vezu, pa je unajmio hajduke da ubiju Miljenka, ali je i to ovaj snalažljivi mladić uspio da izbjegne, prerušivši se u monaha. Kada su potom oboje ljubavnika uspjeli da pobjegnu iz samostana u kojima su bili zatočeni, roditelji su napokon shvatili da njihovoj ljubavi nikako ne mogu da stanu u kraj. Barem je tako nakratko djelovalo.

Konte Radoslav je pružio ruku pomirenja, konte Adalberto ju je odmah prihvatio, nakon čega su iz obje kneževske kuće poslati emisari sa pozivima da se Dobrila i Miljenko vrate u Kaštel Lukšić. U ljeto 1690. godine, oni su se napokon vjenčali.

Dvorac Vitturi (Foto: Zvonimir Barišin / CROPIX)

Međutim, njihova sreća je trajala samo nekoliko časova, a priča o ljubavi koja je uspjela da sruši sve goleme prepreke dobila je mračan zaokret. Veče nakon vjenčanja, na mostu ispred velelepnog Vitturi dvorca, knez Radoslav je ostvario posljednji dio svog podlog plana da Miljenka dovede ispred svog nišana – i pucnjem iz kubure usmrtio svog zeta.

Savremenici su zabilježili da je Dobrila, nakon gubitka svog jedva dočekanog supruga, izgubila i razum, i u roku od nekoliko mjeseci svenula. Njena posljednja želja bila je da bude sahranjena uz Miljenka.

„Pokoj ljubovnikov“, jedine su riječi koje danas stoje na njihovoj zajedničkoj grobnici, a u njih dvije su stale sve ostale koje do danas ispredaju njihovu tužnu sudbinu.

Pročitaj još

Od iste osobe