LjudiRadoznala Lola

Šest naših ljubavnih legendi većih od „Romea i Julije“ (I dio)

Safikada i neimenovani vojnik – Banjaluka (nepoznato) Mnogo je nepoznanica kada je u pitanju legenda o Safikadi. Štaviše, samo tri stvari nisu sporne – da je radnja legende smještena na gradsku tvrđavu Kastel, da je u njoj stradala jedna mlada…

Nenad Bosnić

Safikada i neimenovani vojnik – Banjaluka (nepoznato)

Mnogo je nepoznanica kada je u pitanju legenda o Safikadi. Štaviše, samo tri stvari nisu sporne – da je radnja legende smještena na gradsku tvrđavu Kastel, da je u njoj stradala jedna mlada djevojka i da je stradala zbog ljubavi.

Svaki drugi dio priče ima više verzija, počev od punog imena Safikade ili Safikadune. Jedni kažu da je bila unuka čuvenog Ferhad-paše Sokolovića, drugi da je bila kćerka jednog uglednog Banjalučanina. Još zanimljivije od njenog porijekla su varijacije priča o njenom životu i njenoj tragičnoj smrti.

Jedna verzija legende kaže da je Safikada bila zaljubljena u turskog vojnika, koji je poslat na daleki front. Kada je s njega na obale Vrbasa stigla vijest da je mladić poginuo u ratnim sukobima, Safikada je obukla vjenčanicu i pošla ka Kastelu.

Foto: Mirko Vidić

Sa zidina Kastela je svakog dana odjekivao topovski pucanj, koji je označavao podne. Vojnik tog dana zadužen za ovaj pucanj već je ubacio đule, sipao barut i stavio baklju na topovsko grlo, kada se ispred topa pojavila djevojka u bijelom. Prema predanju, stigla je samo da prisloni svoje mlade grudi na topovsku cijev i izusti: „Vjerna sam ti do groba“, prije nego što se pridružila svome dragom u nekom drugom svijetu.

Druga verzija legende radnju pomjera iz perioda od 16. do 18. u 19. vijek, jer govori o zabranjenoj ljubavi između Banjalučanke i vojnika austrougarske vojske, koju je domaće stanovništvo preziralo kao okupatorsku silu. I ovdje je vojnik poslat na daleki front, što je uspio da isposluje Safikadin uticajni otac, kako bi razdvojio zaljubljene. Očajna zbog odlaska voljenog, Safikada staje pred top, a kada do njenog nesuđenog dragog dođu riječi o njenoj smrti – i on izvršava samoubistvo.

Treća, bitno različita verzija, govori o drugačijoj vrsti ljubavi – onoj prema slobodi. Naime, ova legenda govori da su Safikadu ubili austrougarski stražari, jer je djevojka prkosno odbila da se povinuje njihovim naredbama. Njeno ubistvo je, kaže priča, izazvalo pobunu u gradu.

Safikadin grob u blizini ulaza u Kastel

Čak i o posljednjem Safikadinom počivalištu postoje različita predanja. Prvo je da je djevojka sahranjena u turbetu u sklopu Ferhad-pašine džamine, uništenom u miniranju ovog hrama, a druga da je njen grob nedaleko od zidina Kastela, na mjestu pada njenog tijela odbačenog topovskim udarom, gdje zaljubljeni i danas pale svijeće u znak vječnih ljubavi.

Iako je malo šta u vezi sa Safikadom utvrđeno tačno i precizno, upravo u tome su poseban šarm i izuzetna simbolička vrijednost banjalučke legende. Njena širina najbolje oslikava turbulentnu istoriju ovih predjela i činjenicu da je ljubav ovdje u stalnoj borbi sa svojim suštim suprotnostima – ratovima i podjelama.

Naslovna fotografija: TB Kaštela

Pročitaj još

Od iste osobe