KarijeraPraktična Lola

Prestanite pogrešno koristiti LinkedIn

Ukoliko imate profil na LinkedInu sigurno Vam stižu zahtjevi za povezivanje od nepoznatih ljudi. I dok je na Facebooku sasvim normalno da odbijete zahtjev za prijateljstvo od potpunog stranca, na LinkedInu su stvari potpuno drugačije. Keith Ferrazzi, autor knjige “Never…

Vesna Drakulic

Ukoliko imate profil na LinkedInu sigurno Vam stižu zahtjevi za povezivanje od nepoznatih ljudi. I dok je na Facebooku sasvim normalno da odbijete zahtjev za prijateljstvo od potpunog stranca, na LinkedInu su stvari potpuno drugačije.

Keith Ferrazzi, autor knjige “Never Eat Alone” i konsultant menadžmenta u 100 kompanija “Fortune” je smatrao da mu zahtjevi od nepoznatih osoba na LinkedInu stižu zato što je to poslovna mreža, te da treba sve da ih prihvati. Međutim, jednog dana se sastao sa Reidom Hoffmanom, osnivačem LinkedIna i saznao je da je cijelo vrijeme pogrešno koristio ovu poslovnu mrežu.

“Reid mi je rekao da je LinkedIn zatvorena mreža iz jednostavnog razloga – da bi imala ikakvu vrijednost kao sredstvo predstavljanja, konekcije moraju nešto značiti. Vi morate da pregledate svaki zahtjev prije nego što prihvatite neku osobu jer vas jednog dana neko može pitati da li biste preporučili čovjeka s kojim ste povezani na LinkedInu. Morate sami da procijenite da li bi to imalo koristi za obje strane”, objasnio je Reid i dodao: “Ako želite da koristite LinkedIn onako kako bi trebalo, onda jednom mjesečno predstavite osobu koja to zaslužuje.”

Ne morate beskonačno tražiti podatke o svakom čovjeku koji želi da se poveže s vama na LinkedInu. Naprosto, ako biste se osjećali neprijatno dok pričate s tom osobom ili kada biste je morali predstaviti nekome od ljudi s kojima ste povezani na LinkedInu, onda odbijte njen zahtjev bez grižnje savjesti.

Izvor: Entrepreneur

Pročitaj još

Od iste osobe

 

Najnovije