LjudiRadoznala Lola

Najokrutnije žene u istoriji: Zločini koji se ne zaboravljaju (I dio)

Ubica među aristokratama Francuska aristokratkinja Marie-Madeleine-Marguerite d'Aubray, Marquise de Brinvilliers optužena je za ubistvo svog oca i dva brata 1675. godine. Dokaz na suđenju bila su pisma njenog ljubavnika, a ona je priznala krivicu tokom strašnog mučenja, što baca sumnju na…

Vanja Stokic

Ubica među aristokratama

Francuska aristokratkinja Marie-Madeleine-Marguerite d'Aubray, Marquise de Brinvilliers optužena je za ubistvo svog oca i dva brata 1675. godine. Dokaz na suđenju bila su pisma njenog ljubavnika, a ona je priznala krivicu tokom strašnog mučenja, što baca sumnju na cijeli proces.

U optužnici protiv ove Francuskinje stoji da je u dogovoru sa svojim ljubavnikom otrovala oca, a zatim ubila dva brata kako bi naslijedila njihova imanja. Njen saučesnik Godin de Sainte-Croix je umro prirodnom smrću 1672. godine i time izbjegao kaznu za svoje zločine.

Prema nekim glasinama, Marie-Madeleine-Marguerite je imala običaj da posjećuje bolnice i tamo truje siromašne, ali joj nikada nije suđeno zbog toga, pa ostaje nejasno da li su se ti zločini zaista dogodili ili su samo plod nečije mašte.

Klupko se počelo razmoravati kada je Sainte Croix umro, pa su pronađeni njegovi dnevnici i pisma. Na crvenoj kožnoj kutiji pisalo je da ne smije biti otvorena dok njegova ljubavnica ne umre, a unutar kutije su bili zapisi o zločinima. Ona je optužena da je koristila Tofana otrov za ubistva, a sam Sainte Croix je naučio kako da ga pripremi.

Optužena je 1675. godine, da bi odmah nakon toga pobjegla u Englesku, a zatim u Holandiju. Uhapšena je i mučena sve dok nije priznala ubistva. Osuđena je na smrt iako nije postojalo drugih dokaza pored pisama pronađenih kod njenog ljubavnika.

Odrubljena joj je glava, a njeno tijelo je spaljeno.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije