LjudiRadoznala Lola

Najokrutnije žene u istoriji: Zločini koji se ne zaboravljaju (I dio)

Sadistkinja, naučnica ili osvetnica? Požar u vili aristokratkinje Marie Delphine Lalaurie u New Orleansu otkrio je strašan prizor – tamnicu u kojoj su robovi mučeni, sakaćeni i ubijani. Poznata po zabavama koje je priređivala sa svojim mužem, Marie Delphine Lalaurie je imala ugled…

Vanja Stokic

Sadistkinja, naučnica ili osvetnica?

Požar u vili aristokratkinje Marie Delphine Lalaurie u New Orleansu otkrio je strašan prizor – tamnicu u kojoj su robovi mučeni, sakaćeni i ubijani. Poznata po zabavama koje je priređivala sa svojim mužem, Marie Delphine Lalaurie je imala ugled društvene gospođe iz visoke klase. Međutim, imala je i mračnu stranu.

Sumnjalo se da se loše ophodi prema svojoj posluzi, da bi zatim završila na sudu jer je tukla do smrti djevojčicu od 12 godina. Kazna je bila više nego simbolična, platila je 300 dolara i nastavila da živi kao da se ništa nije desilo. Međutim, 1834. godine požar je zahvatio njenu vilu, a vatrogasci su zatekli stravičan prizor. Pronašli su sedam robova koji su osakaćeni i vezani u podrumu. Umjesto da budu oslobođeni, oni su prebačeni u lokalni zatvor kako bi javnost mogla da ih gleda.

Otkriveno je da je Lalaurie zajedno sa svojim mužem mučila robove i sjekla njihova tijela, ali je razlog ostao nepoznat. Po jednoj teoriji, oboje su bili sadisti koji su uživali u tuđoj patnji. Druga priča kaže da su bili znatiželjni, jer se u tom periodu nije znalo mnogo o ljudskom organizmu i njegovom funkcionisanju, pa su odlučili da sami istražuju. Treća verzija kaže da je Lalaurie sprovodila istragu o smrti svoje majke, koja je ubijena u pobuni robova. Zbog toga ih je držala zatvorene i mučenjem pokušavala otkriti ubicu.

Istina nikada nije otkrivena jer je Lalaurie pobjegla u Pariz i tamo spokojno živjela do kraja svog života. Njena kuća u New Orleansu postala je turistička atrakcija.

Pročitaj još

Od iste osobe