KulturaRadoznala Lola

Nakon 100 godina čekanja Tolkienova knjiga stiže u prodaju

Ukoliko ste fanovi “Gospodara prstenova” imamo dobre vijesti za vas – ovih dana u prodaju stiže nova knjiga J.R.R. Tolkiena i to sto godina nakon što ju je njen autor napisao! Radi se o djelu “Beren and Lúthien”, priči kojoj…

Vesna Drakulic

Ukoliko ste fanovi “Gospodara prstenova” imamo dobre vijesti za vas – ovih dana u prodaju stiže nova knjiga J.R.R. Tolkiena i to sto godina nakon što ju je njen autor napisao! Radi se o djelu “Beren and Lúthien”, priči kojoj se Tolkien vraćao u jednom poglavlju svoje knjige “The Silmarillion”.

Radnja romana smještena je u svijet Middle Eartha (Međuzemlja), nekoliko hiljada godina prije dešavanja u trilogiji “Gospodar prstenova”. Priča je ovo o ljubavi između čovjeka po imenu Beren i vile Lúthien. Čuveni pisac na ovoj knjizi je radio dok se oporavljao od groznice koju je dobio tokom Prvog svjetskog rata. Na grobu Tolkiena i njegove supruge ugravirana su imena Berena i Lúthien čime je njihova ljubav postala besmrtna.

Za uređivanje ove predivne ljubavne priče bio je zadužen sin slavnog književnika, Christopher Tolkien. Roman je ilustrovao Alan Lee, britanski umjetnik koji je 2004. godine osvojio Oskara za scenografiju u filmu “Gospodar prstenova: Povratak kralja”.

Roman “Beren and Lúthien” objavljen je 1.juna 2017. godine od strane izdavačke kuće “Houghton Mifflin Harcourt”. Knjigu možete kupiti preko Amazona, a dok vam ne stigne na ovom linku možete zaviriti u nekoliko stranica ove divne priče. Uživajte!

Pročitaj još

Od iste osobe