MjestaRadoznala Lola

Titova vila u Igalu nas podsjeća na minula vremena

Titova ljetna rezidencija u Igalu skoro tri decenije bila je tabu tema i vječita enigma za javnost i brojne znatiželjne turiste koji su željeli da je posjete. Nekoliko godina bila je dostupna samo bogatim Rusima koji su je zakupljivali preko jedne…

Nataša Mihajlović

Titova ljetna rezidencija u Igalu skoro tri decenije bila je tabu tema i vječita enigma za javnost i brojne znatiželjne turiste koji su željeli da je posjete. Nekoliko godina bila je dostupna samo bogatim Rusima koji su je zakupljivali preko jedne agencije iz Moskve, da bi se napokon u ljeto 2014. godine njena vrata ponovo otvorila za posjetioce koji žele da osjete dašak prošlog vremena kojeg se svi sjećaju sa velikom nostalgijom.

Vila “Galeb” u Igalu jedna je od nekoliko desetina vila koje su služile za boravak doživotnog predsjednika bivše SFRJ, Josipa Broza Tita. Smještena je na samom kraju Igala u neposrednoj blizini čuvenog banjskog lječilišta, gdje je Tito jedno izvjesno vrijeme boravio na liječenju i imala je isti status kao njegova rezidencija u Beogradu.

Dvorište Titove vile “Galeb”

Sagrađena je davne 1976. godine nakon prve Titove posjete ovom gradu, a jedan od glavnih razloga gradnje bilo je upravo banjsko lječilište i klima koji su u velikoj mjeri uticali na poboljšanje Titovog zdravstvenog stanja. Vilu je projektovao Milorad Petijević, arhitekta iz Herceg Novog, a izgrađena je za svega šest mjeseci na površini od oko 5.500 kvadrata.

Na četiri nivoa vile nalazi se nekoliko apartmana za goste, konferencijska sala, Titov radni kabinet, restoranska sala, blatne i biserne kade, bazen sa mineralnom vodom, kao i apartmani Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke koji svakako predstavljaju najluksuzniji dio vile.

Okružena je veliki parkom koji se prostire na površini od 75.000 kvadrata, gdje je zasađena borova šumica, ali i brojno mediteransko bilje, pa će vam se na trenutak učiniti kao da ste u nekoj sasvim drugoj sredini, izolovanoj od civilizacije i svakodnevne gradske buke. Čim kročite u vilu opiće vas mirisi prošlih vremena, odmah na samom ulazu vidjećete kamin salu u kojoj je Tito obožavao da uz vatricu i zvuke klasične muzike provodi svoje slobodno vrijeme, dok se na drugom kraju sale nalazi velika kožna bijela garnitura na kojoj su sada već davne 1991. godine predsjednici bivših jugoslovenskih republika održali sastanak, koji je ujedno bio poslednji pokušaj da se spriječi rat na našim prostorima.

Kamin sala

Bijela garnitura na kojoj su sjedili predsjednici bivših jugoslovenskih republika

Na prvoj etaži vile nalazi se konferencijska sala, gdje su se završavali brojni državni poslovi. Tito je uvijek sjedio u sredini a okolo su bili njegovi saradnici, članovi predsjedništa. Postoji čak i jedna anegdota koja se dogodila tokom održavanja sjednice predsjedništva. Tito je sazvao sastanak na kojem je trebalo da se riješe važnja državna pitanja, međutim, nakon pet minuta od početka sjednica, svi Titovi saradnici naprasno su napustili salu sa sve materijalima i rasporedili se svuda po vili. Razlog je bio taj, što niko od saradnika nije proučio materijale koje im je Tito unaprijed dao, a saznavši to, Tito im se obratio riječima: “Vidite li vi da sam ja sa obje noge u grobu, zar tako mislite da vodite državu?!”, nakon čega ih je natjerao da u roku od pola sata prouče sve materijale i ponovo ih pozvao da nastave sastanak.

Konferencijska sala

Velike drvene stepenice iz hola vode vas na drugu etažu, gdje ćete prolazeći dugim hodnicima doći do predsjedničkog plavog apartmana sa radnom sobom i kupatilom koje je opremljeno najskupljim brazilskim mermerom, dok se odmah pored Titovog apartmana nalazi takođe luksuzno opremljen apartman u kojem je boravila Titova supruga Jovanka, a koji su dijelila samo jedna vrata. Priča se da su to bila jedina vrata na koja je Tito morao prethodno da kuca, i da u taj apartman nije mogao kročiti kada je htio, već samo kada mu to Jovanka dopusti.

Titov apartman

Jovankin apartman

Pored čuvenog plavog apartmana i kamin sale, Tito je najviše slobodnog vremena provodio u kino dvorani u kojoj je u večernjim satima obožavao da se opusti gledajući kaubojske filmove, a tu su ponekad održavani i koncerti za njega.

Jedan od zanimljivijih dijelova vile je poslednji, četvrti nivo, gdje je smješteno atomsko sklonište koje je napravljeno u slučaju ratnog stanja. U tom podrumu nalazi se veliki akvarijum za provjeru ispravnosti vode,  koji se napajao vodom iz istog ventila kao i ostali dijelovi vile,  pa tako ukoliko bi ribe u njemu uginule, to bi značilo da je voda neispravna.

Atomsko sklonište

Njegovi česti gosti bile su brojne poznate ličnosti kako iz političkog života, tako i iz svijeta umjetnosti, među kojima je ugostio princa Čarlsa, Safiju Gadafi, Helmuta Šmita, kao i poznati bračni par Elizabetu Tejlor i Ričarda Bartona, koji je glumio Tita u jednom od filmova koji su se bavili ratnom tematikom. Ono što je posebno zanimljivo je to da je prvi gost u vili bio poznati muzičar Henrik Šering, koji je Titu u znak zahvalnosti održao cjelovečernji koncert.

Šetajući vilom, na svakom koraku imaćete priliku da vidite brojne predmete koji se čuvaju još iz vremena Titovog boravka u vili, međutim, manje je poznato da su pojedini upotrebni predmeti donošeni iz Bijelog dvora, i ponovo vraćani u Beograd nakon Titove posjete Igalu. Zidove vile nekada su krasile umjetničke slike, kojih danas više nema. Sada su tu brojne fotografije iz perioda Titovog prvog boravka u Igalu, na kojima se pored Titovih saradnika nalaze i fotografije Tita sa medicinskim osobljem koje je u to vrijeme brinulo o njegovom zdravlju, ali i nekoliko fotografija sa otvaranja izložbe cvijeća na kojoj je prisustvovala Titova supruga Jovanka. To je ujedno bila prva i poslednja Jovankina posjeta Igalu, jer je nakon toga ubrzo udaljena iz javnog i političkog života.

Fotografije Tita sa njegovim prijateljima i saradnicima

Tito je u ovoj vili boravio četiri puta, prvi put, kada je izgrađena vila, a poslednji put 15. aprila 1979. godine kada je Crnu Goru zadesio katastrofalni zemljotres. Uprkos zemljotresu, Tito nije htio odmah da napusti Igalo, već je zajedno sa pratnjom istog jutra obišao cijelu rivijeru i uputio apel svim republikama tadašnje Jugoslavije da pomognu Crnoj Gori. Noć pred odlazak proveo je u šatoru, da bi već 16. aprila napustio Igalo i vratio se u Beograd.

Tokom ljetne turističke sezone, Titova vila je otvorena za posjetioce ponedjeljkom, srijedom i petkom od 18.00 časova, a cijena pojedinačne ulaznice sa konzumacijom iznosi samo 3 €. Karte se mogu kupiti u prizemlju solitera I faze instituta “Dr Simo Milošević”, kao i na samom ulazu u Vilu.

Pročitaj još

Od iste osobe