LjudiRadoznala Lola

Najokrutnije žene u istoriji: Zločini koji se ne zaboravljaju (II dio)

Tvorac anđela ili đavo lično Sudeći prema broju okrutnih zločina i serijskih ubica, Velika Britanija je pogodno tlo za izopačene umove. Tako je početak 19. vijeka iznjedrio još jednu okrutnu ženu, koja je ubila više od 400 beba. Amelija Dajer…

Vanja Stokic

Tvorac anđela ili đavo lično

Sudeći prema broju okrutnih zločina i serijskih ubica, Velika Britanija je pogodno tlo za izopačene umove. Tako je početak 19. vijeka iznjedrio još jednu okrutnu ženu, koja je ubila više od 400 beba.

Amelija Dajer harala je između 1860. pa do 1896. godine. Njena meta bile su mlade, siromašne samohrane majke, od kojih je uzimala njihove bebe. Garantovala im je da će djeca uz nju imati bolji život, ali bi ih ubrzo zadavila i bacala u Temzu. Majke je prvo pronalazila u prihvatilištu za neudate trudnice, koje je bilo smješteno u okolini Bristola, da bi zatim vodila agenciju za smještaj djece u porodicama. Kako ne bi plakale, bebe je drogirala, a zatim ih izgladnjivala sve dok ne bi umrle.

Nakon desetak godina je otkrivena i izvedena pred sud. Međutim, provela je samo šest mjeseci u zatvoru jer je osuđena samo za zanemarivanje novorođenčadi, a nakon puštanja na slobodu je nastavila sa ubijanjem. U Londonu je objavljivala lažne oglase za udomljavanje djece, na koje su se javljale većinom samohrane majke.

Više joj nije bilo zanimljivo da polako ubija svoje žrtve, već ih je davila krojačkim metrom, a zatim bacala u rijeku. Otkrivena je kada je iz Temze izvučena beba umotana u papir na kome je bila Amelijina adresa. U rijeci su pronašli još pet beba, a u njenoj kući gomilu odjeće za bebe i strašan smrad trulog mesa.

Obješena je 1896. godine, a njeni zločini naveli su vlasti da promijene zakon o usvajanju. Nadimak “Tvorac anđela” dali su joj novinari.

Pročitaj još

Od iste osobe