MjestaRadoznala Lola

Vojvođanske priče: Čarobno ogledalo čuvar hiljadu tajni

  Muzej u Mokrinu, sa više od 45.000 eksponata (fotografija, slika i drugih predmeta) od zaborava čuva dela velikana ovog kraja, ali i jedan eksponat pred koji obavezno sedaju dame koje posete ovo lepo zdanje. Reč je o čarobnom ogledalu….

Redakcija

 

Muzej u Mokrinu, sa više od 45.000 eksponata (fotografija, slika i drugih predmeta) od zaborava čuva dela velikana ovog kraja, ali i jedan eksponat pred koji obavezno sedaju dame koje posete ovo lepo zdanje. Reč je o čarobnom ogledalu.

Kao u bajkama, morkinsko ogledalo ispunjava želje, naročito lepšeg pola. Iako se želje “izgovaraju u sebi”, pa se “radi uroka”, nikad ne govori ono što se pomisli, Dragoljub Badrljica, profesor fizičkog vaspitanja u penziji i osnivač Muzeja, kaže da čudotvorno mokrinsko ogledalo, napravljeno najverovatnije u 18. veku, bar po onom što su mu naknadno rekle žene koje su proveravale delotvornost, ogledalo želje “sigurno” ispunjava.

– Ogledalo je kupljeno posle Drugog svetskog rata za kuću porodice Držaić, ali kako je visoko i nije moglo da stane u kuću, prodato je porodici Ladičorbić. Kada su se Zoran i Zorica Ladičorbić preselili u Njujork, ogledalo je završilo u porodici Beloševih, u komšiluku. Ta kuća je kasnije ostala prazna, pa je ovaj lepo ukrašeni predmet našao svoje mesto u Muzeju – kaže Badrljica.

Ogledalo, visoko bezmalo tri metra i drvenog rezbarenog rama, kupljeno je posle Drugog svetskog rata na aukciji u Kikindi. Dražići su se bavili zemljoradnjom, a sin im je bio seoski učitelj. Kada su uvideli da ne može da im se uklopi u kuću, morali su da prodaju “nameštaj”, a kupili su ga takođe zemljoradnici. Ladičorbići su živeli u glavnoj Ulici Svetog Save, a kuća im je bila kod tada čuvenog Ladičorbićevog bunara. Poslednji potomci iz te mokrinske familije odselili su se u Njujork. Danas mnoge dame u svetu nose odeću koju kreira Zoran Ladičorbić, potomak ove porodice.

A, pred ogledalo u Mokrinu, sedale su mnoge znane i neznane žene, devojke i devojčurci. Legenda o njegovoj “moći” širila se astronomskom brzinom, pa dame prosto nisu mogle da odole.

– Moja učenica u kikindskoj Gimnaziji, poznata glumica Vesna Čipčić, takođe se ogledala u tom ogledalu. Tvrdi da deluje u potpunosti. Potrebno je samo da dama sedne ispred čudotvornog ogledala, iskreno i duboko zamisli želju i ispuniće se – dodaje profesor Badrljica.

Kada se u varoši pročulo da ogledalo ispunjava želje, niko nije suguran, ali čim se našlo u Muzeju, posetioci su došli i tražili da ga vide.

Tako je mala varoš Mokrin, inače poznata po mnogobrojnim manifestacijama, dopunila svoju ponudu posetiocima. U ovom mestu održava se Memorijal Miroslav Antić, Svetsko prvenstvo u tucanju vaskršnjim jajima, pa Svetsko prvenstvoo u nadmetanju guskova… Atraktivne priredbe često privuku mnoge poznate ličnosti, pa eto i prilike da obiđu muzej i sednu pred ogledalo, dame naročito.

Mokrinčani od zaborava čuvaju uspomene na sve velikane ovog kraja poput: Pored Mike Antića, tu su Pavle Riđički, plemić od Skribešća, zatim Arsenije Stojković, nesuđeni patrijarh srpski, Isidor Putnik, Radivoje Rade Ubavić, dr Dušan Popov, Vasa Stajić, Radivoje Raša Popov, prof. dr Radovan Popov, Bogdan Ibrajter-Taneta, Đura Đukanov …

– Muzej je osnovan pre gotovo četrdeset godina i zauzima četiri prostorije u Varoškoj kući. Da imam palatu od 100 soba sve bi bile pune. Muzej pomažu i Mokrinačni rasuti širom sveta, kao i stranci među kojima je i Tadaši Nagaji iz Japana, bivši ambasador Japana u Srbiji, koji je uradio i darovao sliku za Muzej – priča naš sagovornik.

Varoška kuća u kojoj je smešten muzej datira iz 1790. godine i najstariji je sačuvan objekat u Mokrinu posle Hrama SPC iz 1762 – 1782. god. U Mokrinu je do Drugog svetskog rata živelo oko 10.000 hiljada stanovnika, a sada ih je manje od 5.000.

MOKRINSKE LEPOTICE I LEPOTICA

Prva izložba koja je urađena u organizaciji Muzeja je izložba fotografija pod nazivom “Mokrinske lepotice”. Izložene su stare fotografije dvadesetak žena iz Mokrina koje su živele od 18. do 21. veka.

Među najvažnijim eksponatima u Muzeju je i skulptura Mokrinska lepotica koja je pronađena u ataru Mokrina. Skulptura je stara oko 5.500 godina i čuva se u Narodnom muzeju u Kikindi.

BIBLIOTEKA RAŠE POPOVA ZAVEŠTANA MUZEJU

Muzej će postati bogatiji za kompletnu biblioteku Raše Popova koji je izrazio želju da je pokloni svom rodnom mestu. Njemu u čast Mokrinčani će organizovati manifestaciju Dani Raše Popova, kako bi ga se na najlepši način prisećali svake godine.

Novosti.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

 

Najnovije