Lole iz komšilukaO životu

Nema tog vanjskog mira koji će smiriti naš unutarnji nemir

„U što vjeruješ?“ pitanje je na koje je nekima lako odgovoriti, neki se osjećaju uvrijeđeno i smatraju da je to zadiranje privatnosti, a neki ne znaju niti kako niti zašto na to odgovoriti. Odgovora je raznih. U Boga, u Alaha,…

Ana Kolar

„U što vjeruješ?“ pitanje je na koje je nekima lako odgovoriti, neki se osjećaju uvrijeđeno i smatraju da je to zadiranje privatnosti, a neki ne znaju niti kako niti zašto na to odgovoriti.

Odgovora je raznih. U Boga, u Alaha, u Buddhu, u Svemir, u energiju, u bolje sutra, u ljubav i u ništa. Ili ni u što. Kad je pitanje tako postavljeno  drugačije odgovore je teško očekivati.

„U ŠTO vjeruješ?“

Ok, znači vjerujem u nešto ili ni u što. U oba slučaja nije nam toliko blisko, čim je to „ŠTO“ nešto negdje ili ništa.

Pravo pitanje je „U KOGA vjeruješ?“. I tu nastaju problemi. Iako nema točnih i netočnih odgovora, ipak postoji jedan odgovor koji bismo mnogi trebali imati, a imamo ga jako rijetko.

„Vjerujem u SEBE.“

Jednostavno je. Na svijetu ne postoji niti će ikada postojati tebi bliža osoba od tebe samog. Nitko te nikad neće saslušati kao ti sam sebe. Nitko te neće rastužiti, ali i umiriti kao ti sam sebe. Nitko te neće poznavati dulje, više i bolje od tebe samog.

Ali teško je prihvatiti da će nas netko pratiti čitavog života, 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, sve dane našeg života. Bojimo se samih sebe, bježimo, zatrpavamo se obavezama, bježimo od vlastitih misli, posvećujemo se onome što je oku vidljivo, a ne onome što se srcem osjeća.

I onda vjerujemo u svašta. Tražimo utjehu u molitvama, meditacijama, obredima i običajima. Ali mir koji tražimo gotovo nikad ne dolazi jer ne dolazi izvana. Nema tog vanjskog mira koji će smiriti naš unutarnji nemir.

Vjeruj u sebe. Vjeruj da možeš preskočiti taj zid. Vjeruj da možeš proputovati svijet. Vjeruj da se možeš zaljubiti. Možeš biti voljen. Možeš biti sretan. Vjeruj da zaslužuješ najbolje.

Zaboravi na strahove i prestani si rezati grane na kojima sjediš. Ne postoji „NEĆU.“ i „NE MOGU.“ Ako nešto ne možeš kriv si samo sam sebi. Nakon nekog neuspjeha zapitaj se jesi li dovoljno i jesi li uopće vjerovao u sebe. Vrlo vjerojatno nisi, idući put vjeruj i uspjet ćeš. Život kakav želiš živjeti kreiraš sam vjerujući u svoje sposobnosti, talente i želje.

Možeš sve, samo vjeruj.

Do sljedećeg puta poljubac,

A.

Pročitaj još

Od iste osobe

 

Najnovije