AktivizamHrabra Lola

12 djevojaka napravilo prenosivi solarni šator za beskućnike

Krov nad glavom za nekoga je sasvim normalna stvar, a za druge ljude je to luksuz koji nikad nisu imali. Razlozi za to su različiti, ali koji god da su, problem ostaje isti – beskućnici nemaju svoj topli dom. Kako…

Vesna Drakulic

Krov nad glavom za nekoga je sasvim normalna stvar, a za druge ljude je to luksuz koji nikad nisu imali. Razlozi za to su različiti, ali koji god da su, problem ostaje isti – beskućnici nemaju svoj topli dom. Kako riješiti taj problem koji je i dan – danas prisutan u zabrinjavajućem broju? Dvanaest djevojaka iz Južne Kalifornije je došlo na fantastičnu ideju – napravile su prenosivi solarni šator!

Ovaj šator možete smotati i nositi kao ranac. Opremljen je svijetlima koja se pale na dugmad, nekoliko USB portova i jednim mikro – USB portom koji se napaja solarnom energijom. Napravljen je od izolovane tkanine koja štiti od klimatskih promjena i ima sistem zaključavanja za veću bezbjednost. Pored svega navedenog, ovaj šator ima i UV LED svijetlo koje služi za saniranje unutrašnjosti šatora.

Ono što cijeloj priči daje još nevjerovatniju notu jeste i činjenica da nijedna od djevojaka nikad nije znala da kodira, koristi 3D printer, zalemi nešto, pa čak ni da šije. No, odlučne u svojoj namjeri da pomognu beskućnicima ove divne mlade dame su uz pomoć sajtova YouTube i Google za godinu dana uspjele da nauče sve što im je trebalo za izgradnju prenosivog solarnog šatora.

Budući da svaka od ovih djevojaka potiče iz siromašne porodice, nisu mogle beskućnicima pružiti novčanu pomoć. Regrutovala ih je neprofitna organizacija “DIY Girls” koja uči djevojke iz porodica sa niskim prihodima o inženjerstvu, matematici i nauci. Od Lemelson – MIT programa su dobile 10 000 američkih dolara za razvijanje svog patenta, a pomoć im je stigla zahvaljujući i kampanji pokrenutoj na WEB stranici GoFundMe.

Tehnologija zaista može mnogo da olakša život i najnesrećnijim ljudima, samo ako se pametno koristi. To je činjenica koju su ove djevojke definitivno i dokazale.

Pročitaj još

Od iste osobe