SimpatičnoZabavna Lola

Na čemu smo odrastali: Pet kultnih turbo folk spotova iz „onih“ godina

Viki Miljković – Koka kola, marlboro, suzuki (1994) Iste godine kada se Džej bavio surovom realnošću, Viki je otišla u sasvim drugom pravcu. U danima kada je i vode redovno nestajalo, na tezgama se cjenkalo oko svake paklice „morave“, a…

Nenad Bosnić

Viki Miljković – Koka kola, marlboro, suzuki (1994)

Iste godine kada se Džej bavio surovom realnošću, Viki je otišla u sasvim drugom pravcu. U danima kada je i vode redovno nestajalo, na tezgama se cjenkalo oko svake paklice „morave“, a u automobilu brižno čuvalo onih 15 litara nasisanog benzina za slučaj da bude trebalo brzo napuštati grad, ona je ponosno pjevala o zvučnim brendovima, odvažno tvrdeći da „nikom nije lepše nego nama“.

Kakve Cece, Brene i ostale – rodonačelnica istinskog turbo folka je upravo Viki. Takav otklon od realnosti, takav nivo autosugestije da ti je dobro i da ti samo djeluje drugačije, ta količina plasmana proizvoda u samo jednoj pjesmi – to je nešto što će generacije turbo folkerki kasnije samo pokušavati da ponove.

Kolce na livadi sa Milijem i Marinom Tucaković, muža krave u ritmu pjesme i „air vile“ kao srpski odgovor na zapadnjačku „air guitar“ foru – to je samo dio detalja koji su estetski kompletirali ovaj spot, vrhunac turbo folk umjetnosti u periodu ratnih sukoba.

Pročitaj još

Od iste osobe