SimpatičnoZabavna Lola

Na čemu smo odrastali: Pet kultnih turbo folk spotova iz „onih“ godina

Mira Škorić – Otkači (1993) Godinu dana prije kičasto-kikičaste Viki, Mira Škorić je demonstrirala klasu i moć svedene elegancije. Jedan ćošak polupraznog bara, dvije nesinhronizovane ali posvećene plesačice, 5-6 dugokosih kelnera na instrumentima i jedan crni sako – to je…

Nenad Bosnić

Mira Škorić – Otkači (1993)

Godinu dana prije kičasto-kikičaste Viki, Mira Škorić je demonstrirala klasu i moć svedene elegancije. Jedan ćošak polupraznog bara, dvije nesinhronizovane ali posvećene plesačice, 5-6 dugokosih kelnera na instrumentima i jedan crni sako – to je sve što je Miri bilo potrebno za upečatljiv spot.

Dvije godine prije nego što će Los Del Rio predstaviti „Makarenu“ i dvije decenije prije nego što će Bijonse postrojiti žene u formaciju ili ih Tejlor Svift uključiti u škvadru, Mira je jednostavnom koreografijom „skupi-razruči, mahni-odmahni, jedan lijevo-jedan desno“ izvela pokaznu vježbu pamtljivog spotovskog plesa, na koju su se sigurno ugledale mnoge svjetske zvijezde koje će tek doći.

Posebno obratiti pažnju na 17. sekund druge minute spota, kada se naizgled usputno u kadru na samo sekund pojavljuje smrknuto uniformisano lice, koje iz prikrajka osmatra sve aktivnosti. Kakva subverzivna društveno-politička poruka!

Pročitaj još

Od iste osobe