DogađajiRadoznala Lola

Girl bendovi na Demofestu: Za deset godina samo sedam ženskih grupa

Od 50 demo bendova koji će ove godine nastupiti na Demofestu, samo jedan čine žene. Uključujući njega, tokom deset godina je na ovom festivalu nastupilo samo sedam ženskih sastava, što je manje od jednog benda godišnje! Ako uzmemo u obzir…

Ivana Simikić

Od 50 demo bendova koji će ove godine nastupiti na Demofestu, samo jedan čine žene. Uključujući njega, tokom deset godina je na ovom festivalu nastupilo samo sedam ženskih sastava, što je manje od jednog benda godišnje!

Ako uzmemo u obzir da godišnje u prosjeku nastupi oko 30 demo bendova iz regiona, ovaj postotak je krajnje razočaravajući. Međutim, problem ne treba tražiti u strogim kriterijuma žirija, već u jako malom broju ženskih bendova koji se uopšte prijavljuju za Demofest.

“Tokom ovih deset godina imali smo jako malo ženskih bendova, čak manje od jednog godišnje. Moram naglasiti da iako ih je bilo malo, to su odlični bendovi, sa nevjerovatno talentovanim djevojkama i sjajnim pjesmama. Iskustvo nam pokazuje da se žene mnogo rjeđe odlučuju da oforme bend nego muškarci, ali se mi nadamo da će se to promijeniti i da ćemo već naredne godine imati više ženskih sastava na Demofestu”, rekla nam je portparolka Demofesta Brankica Raković.

Prva ženska grupa koja je nastupila na ovom festivalu je Vibrator u rikverc. Ove djevojke takmičile su se 2009. godine, a muzikom se bave i danas. Dolaze iz Pančeva, a svoj nastup opisuju kao provokativan, silovit i zavodljiv. Iza sebe imaju objavljen jedan album, dok se njihova pjesma “Office” našla na kompilaciji “Indie Rock Girls with Guitars”, koja je okupila 14 ženskih bendova iz cijelog svijeta.

O predrasudama koje postoje prema ženskim grupama, za magazin Lola govorila je Staša Koprivica, blogerka i pozorišna rediteljka, te nekadašnja pjevačica benda Fandango i takmičarka Demofesta.

“Diskriminacije je, naravno, bilo, manje od onog koliko biste očekivali, ali više nego dovoljno. Prvo su mislili da ćemo da se raspadnemo posle nedelju dana jer žene ne umeju da se dogovore i rade zajedno. Onda su mislili da nećemo moći da sviramo malo ‘tvrđe’ stvari jer smo ‘devojčice’. Nakon toga su mislili da nećemo umeti da sastavimo nijednu autorsku pesmu, a kamoli 10 koliko imamo. Protiv takve diskriminacije se boriš isključivo posvećenim radom i osmehom, pa ljudi promene mišljenje”, navela je ona u intervjuu za Lolu.

Grupa Fandango nastupila je na Demofestu 2011. godine, a iza sebe imaju desetak autorskih rok pjesama. Staša ističe da se najvjerovatnije ne bi ponovo prijavili na ovaj festival, ne zato što ne žele, već zato što bi u međuvremenu izdale album. Nažalost, umjesto albuma došao je prekid rada.

Iste godine nastupio je i bend Punčke iz Hrvatske. Ove djevojke su 2013. godine objavile svoje debi album “Sunčano s povremenom naoblakom”, a u svojoj karijeri su zabilježile više od 200 koncerata. Osim Demofesta, predstavile su se publici i na Exitu, InMusicu i Szigetu. Ovdje djevojke su i dalje aktivne, te praše na binama širom regiona, ali i zemalja Evrope.

Pročitaj još

Od iste osobe