AktivizamHrabra Lola

Alžirke se bore za slobodno nošenje bikinija

Hiljade žena iz Alžira učestvuju u kampanji koja se zalaže za to da nošenje bikinija na plaži postane društveno prihvatljivo u ovoj zemlji, prkoseći onima koji tvrde da su kupaći kostimi nespojivi sa lokalnim običajima i tradicijom. “Plivanje u kupaćem…

Lola Magazin

Hiljade žena iz Alžira učestvuju u kampanji koja se zalaže za to da nošenje bikinija na plaži postane društveno prihvatljivo u ovoj zemlji, prkoseći onima koji tvrde da su kupaći kostimi nespojivi sa lokalnim običajima i tradicijom.

“Plivanje u kupaćem kostimu ne bi trebalo biti šokantno”, navode žene koje su se okupile u Facebook grupi za promociju ove kampanje.

Trenutno se u grupi nalazi oko 3.200 žena, koje je okupila 27-ogodišnja djevojka nakon što se plašila skinuti u kupaći kostim, jer je postojala opasnost od verbalnog i fizičkog napada na nju. Ova kampanja je takođe odgovor tradicionalistima koji na društvene mreže postavljaju fotografije žena u bikiniju, sa teškim optužbama da djeluju protiv društvenih vrijednosti.

Članice grupe su se prvi put okupile 05. jula na lokalnoj plaži. Prvog dana je bilo oko 40 žena, da bi već trećeg dana taj broj porastao na 200.

“Naš cilj nije da stvorimo mnogo buke, već da sofisticirano mijenjamo društvo. To se može postići  samo ako se ljudi naviknu na ono što smatraju zabranjenim. Ne želimo mijenjati njihovo viđenje stvari, već probuditi u njima toleranciju i prihvatanje drugih”, kaže organizatorka kampanje.

Mnogi Alžirci se protive bikiniju jer ga smatraju simbolom zapadnih vrijednosti. Neki od njih ističu da su ovi stavovi dodatno pojačani kada je prošle godine Francuska vodila agresivnu kampanju protiv burkinija, a svijet su obišli prizori policajaca koji ženama naređuju da obuku nešto prikladnije sredini u kojoj se nalaze.

Bikiniji nisu zabranjeni u Alžiru, ali se smatraju neprikladnim zbog čega društvo osuđuje žene koje ih nose.

Telegraph.co.uk

Pročitaj još

Od iste osobe

 

Najnovije