KulturaRadoznala Lola

Nestvarni prizori: National Geographic odabrao najbolje putopisne fotografije!

tekst: Lola Magazin

National Geographic je objavio rezultate ovogodišnjeg konkursa za najbolje putopisne fotografije!

Ovo takmičenje naglašava raznolikost naše planete putem prirodnih staništa i naseobina, a pristigle fotografije svake godine iznenade žiri i publiku bogatstvom motiva.

Ovaj put je pristiglo više od 15.000 prijava iz cijelog svijeta, a oni su se takmičili u tri kategorije – Priroda, Ljudi i Gradovi. Glavnu nagradu dobio je Sergio Tapiro Velasco iz Meksika za fotografiju munje unutar oblaka prašine iz vulkana. Njegova fotografija je pobjednička u kategoriji Priroda i ukupni pobjednik konkursa.

Norbert Fritz iz Mađarske snimio je najbolju fotografiju u kategoriji Gradovi, dok je F. Dilek Uyar iz Turske dobio nagradu za kategoriju Ljudi.

Prvo, drugo i treće mjesto u svakoj od kategorija nagrađeni su sa 2.500, 750 i 500 dolara, dok je pobjednik konkursa takođe osvojio desetodnevno putovanje u Galápagos Archipelago sa ekspedicijom National Geographica.

“Na fotografiji je prikazana moćna erupcija vulkana Colima u Meksiku, koja se desila 13. decembra 2015. godine. Bio sam u gradu Comala kada sam iznad vidio usijanje iznad vuklana i odmah počeo da fotografišem. Nekoliko sekundi kasnije, vulkanska eksplozija je izbacila ogroman oblak prašine u koji se uplela munja. To je bio jedan od najuzbudljivijih momenata u mom životu”, kaže pobjednik konkursa opisujući svoju fotografiju.

Pobjednik konkursa, kategorija Priroda

Nagrađena je ukupno 21 fotografija, a ispod možete prelistati ovu galeriju koja će zaista ostavlja bez daha.

Zatvori reklamu