KulturaRadoznala Lola

Porodična drama, istorijska romansa ili pametna fantastika – šta je vaš odabir?

Outlander, Starz Istorijska romansa je žanr koji nikada ne gubi na popularnosti što se tiče ekranizacija, tako da su se mnoge televizijske kuće okušale u ovom potencijalno vrlo profitabilnom podvigu. Posljedni u nizu bio je „CW” sa serijom o životu…

Staša Nikodinović

Outlander, Starz

Istorijska romansa je žanr koji nikada ne gubi na popularnosti što se tiče ekranizacija, tako da su se mnoge televizijske kuće okušale u ovom potencijalno vrlo profitabilnom podvigu. Posljedni u nizu bio je „CW” sa serijom o životu škotske kraljice Mary „Reign” (Vladavina) koja ipak nije uspjela do kraja osvojiti širu publiku i ugašena je nakon nekoliko sezona. U idući veliki projekt ove tematike krenuo je kablovski premium kanal “Starz” poznat po prilično ambicioznim projektima istorijske tematike sa odličnim odabirom relativno nepoznatih glumaca koji briljiraju i eksplicitnim scenama nasilja i seksa.

Foto: Starz

Slična formula primijenjena je i u slučaju serije „Outlander” (Tuđinka), a radnja prati avanture Claire Randall, nekadašnje ratne bolničarke koja se tokom putovanje kroz Škotsku slučajnim dodirom drvenog mističnog kamenja transportuje u prošlost tokom krvavog razdoblja borbe između škotskih plemena. Pogađate, tu ona upoznaje ljubav svog života- mladog škotskog ratnika Jamie-ja Fraser-a koji je spreman da učini sve za nju iako postoji jedan mali problem- ona je već udata. Hrabrost, avantura, zanimljiv prikaz jednog turbulentnog istorijskog perioda i činjenica da je serija urađena prema istoimenom književnom predlošku samo su neki od sastojaka ove izuzetno kvalitetne kostimirane serije čija treća sezona počinje sa prikazivanjem 10. septembra.

Pročitaj još

Od iste osobe