Ljudski odnosiPraktična Lola

Vrijeme je za emotivno pospremanje

Sa svih strana nam stižu savjeti kako bismo trebali da pospremimo svoje sobe, stanove i kancelarje, sve u cilju lakšeg funkcionisanja. Što sam je prostor organizovaniji, to ćete vi biti bistrije glave i optimističniji u vezi svog života. Ali šta…

Ivana Simikić

Sa svih strana nam stižu savjeti kako bismo trebali da pospremimo svoje sobe, stanove i kancelarje, sve u cilju lakšeg funkcionisanja. Što sam je prostor organizovaniji, to ćete vi biti bistrije glave i optimističniji u vezi svog života. Ali šta je sa našim glavama i srcima? Šta kada bismo iz svog života izbacili sve stvari, a naročito ljude koji nas sputavaju i čine da se osjećamo vezanima?

Gina Florio na sajtu Popsugar.com navodi da se upoznala sa idejom emotivnog pospremanja prije dvije godine, kada se borila da održi zdrave odnose sa svojom majkom i tadašnjim momkom. Oba odnosa su bila toksična za nju, ali su obje osobe u njenom životu bile toliko dugo da ona nije mogla da realno sagleda cijelu situaciju.

“Išla sam na terapije kod psihologa, kao i nekoliko životnih trenera, a svi oni su mi rekli da bih trebala prekinuti odnose sa ljudima koji povećavaju nivo stresa i anksioznosti u mom životu. Pomoću njih sam uspjela da izbacim iz sebe negativne emocije koje su me spriječavale da radim pozitivne stvari. Ubrzo sam shvatila da je emotivno pospremanje napravilo ogromnu razliku u mom životu – mentalnu, emotivnu, pa čak i fizičku”, govori Gina.

Koncept emotivnog pospremanja je zasnovan na tome da se mi u našim glavama u stvari držimo veza i iskustava dugo nakon što su one završene. Baš kao što čuvamo uspomene iz srednje škole, iako je ona davna prošlost.

“Nakon nekoliko mjeseci sprovođenja ove prakse sam shvatila da sam se i dalje držala nekih prijateljstava i ljubavnih veza koje su loše završile. Takođe sam u sebi pronašla mnogo bijesa prema svojoj majci zbog loših stvari koje su se dešavale našoj porodici i umalo nas uništile”, navodi ona.

Započela je sa nečim što se zove rezanje emotivnih kanapa. Princip je sljedeći – zatvorite oči i zamislite sebe u velikom, svijetlom polju. Zatim zamislite osobu o kojoj ne možete prestati da razmišljate ili ste bijesni na nju. Zamislite kako vam prilazi u tom polju, a sa neba se pojavljuje zraka koja presijeca ono što vas spaja.

“Jedan terapeut mi je čak rekao da možete zamisliti kako iz svog pupka izvlačite uže koje vas povezuje sa tom osobom, a njegovim uklanjanjem se rješavate svih štetnih stvari koje je ta veza ostavila iza sebe”, objašnjava Gima.

Pored terapija, ona je redovno vodila dnevnik, meditirala i iz svog života izbacivala ljude koji su joj pričinjavali stres umjesto radosti. Nakon nekoliko mjeseci primijetila je značajan napredak, osjećala se lakšom nego ikada prije.

“Uvidjela sam koliko sam vremena trošila na ljude koji mom životu nisu pridavali nikakvu novu vrijednost. Imala sam više samopouzdanja i želje da izgradim zdrave odnose sa ljudima”, prisjeća se ona.

Popsugar.com

Pročitaj još

Od iste osobe