VauZabavna Lola

Kako se čiste najpoznatije svjetske atrakcije?

Kad odete u Atinu, Acropolis je mjesto koje jednostavno morate vidjeti. Posjeta Parisu nezamisliva je bez obilaska Eiffelovog tornja. Dok se vozite Londonom upašće vam u oči (i uši) Big Ben. Prilikom dolaska u Ameriku pozdravlja vas Kip slobode. Godine…

Vesna Drakulic

Kad odete u Atinu, Acropolis je mjesto koje jednostavno morate vidjeti. Posjeta Parisu nezamisliva je bez obilaska Eiffelovog tornja. Dok se vozite Londonom upašće vam u oči (i uši) Big Ben. Prilikom dolaska u Ameriku pozdravlja vas Kip slobode.

Godine i vijekovi prolaze, zub vremena nagriza sve oko njih, ali ovi spomenici ostaju blistavi i predivni. Da li ste se ikad zapitali kako se ove predivne građevine čiste?

Big Ben

Foto: Pixabay.com

Najveći sat Londona čisti se svakih pet godina, a ni za to vrijeme on ne prestaje da pokazuje tačno vrijeme. Radnici koji ga čiste dodiruju i kazaljke! Big Ben ima četiri sata od kojih svaki sadrži 312 komada opal-stakla. Sljedeće čišćenje zakazano je za 2020. godinu.

Lincolnov Memorijal

Foto: Pixabay.com

Dva puta godišnje čisti se spomenik Abrahamu Lincolnu. Radnici ga prvo isperu jakim mlazom vode, a tada uz pomoć ogromnih pamučnih brisača očiste njegove uši od buba i ptičjeg izmeta.

Eiffelov toranj

Foto: Pixabay.com

Potrebno je 10.000 proizvoda za čišćenje, četiri tone krpa za brisanje i 25.000 vreća za smeće da bi se izglancao zaštitni znak Parisa. Radnici ga čiste jednom godišnje.

Acropolis

Foto: Pixabay.com

Naučnici su 2008. godine otkrili najbezbjedniji način da očiste 2.500 godina stare skulpture na Acropolisu. Testirali su 40 različitih metoda i došli do zaključka da je to najbolje uraditi kombinacijom infra-crvenih lasera i ultra-ljubičastih zraka. No, čišćenje Acropolisa može biti veoma opasan posao pa zato ljudi koji ga čiste nose zaštitne naočale i rade sa laserima samo dva sata dnevno.

Kip slobode

Foto: Pixabay.com

Kip slobode već neko vrijeme izbjegava kupanje. Kustosi godinama nisu očistili njegovu spoljašnost zato što neredovno čišćenje pomaže u očuvanju ovog kipa. Njegova unutrašnjost se redovno čisti, a ako ste se ikad pitali otkud fleka poput ogromnog madeža na licu Kipa slobode, mi znamo odgovor. Godine 1986. je iz unutrašnjosti Kipa slobode iscurio rastvor kiseline i zaprljao njegov obraz.

Fontana Trevi

Foto: Pixabay.com

Decenijama turisti bacaju novčiće u fontanu Trevi u Rimu kako bi osigurali svoj povratak u taj predivni grad. Kovanice se mogu bacati i u danima kada se fontana čisti. U cilju obnavljanja ovog baroknog spomenika 2014. godine sagrađen je privremeni most koji služi i za to da bi se posjetiocima olakšalo razgledanje skulpture na fontani i bacanje novčića u nju. Za one kojima se ne da da čekaju u redu napravljena je minijaturna replika fontane u koju takođe mogu baciti novčić.

Planina Rushmore

Foto: Pixabay.com

Da bi se očistio ovaj istorijski spomenik potrebno je izvršiti mnogobrojne pripreme. Najveći problem predstavlja činjenica da u blizini nema vodovoda, a do vrha planine nema ceste. Ekipa za čišćenje mora svu opremu prenijeti na vrh planine helikopterom i angažovati vatrogasce da pumpaju vodu kroz ogromne cijevi.

Izvor: Reader’s Digest

Pročitaj još

Od iste osobe