DogađajiRadoznala Lola

Noć istraživača 2017: Cilj je stvoriti konstantan centar za promociju nauke

tekst: Vanja Stokic

Za dva dana, BiH će se po šesti put ucrtati na mapi država koje obilježavaju Evropsku noć istraživača. Sarajevo, Banjaluka, Mostar, Bijeljina, Goražde i Travnik su bh. gradovi koji će u petak, 29. septembra, biti domaćini brojnih ekeperimenata, prezentacija i igara – sa naglaskom na nauci.

Kako nam govori Aiste Lehmann, direktorica ove manifestacije, prva Noć istraživača je 2012. godine u Banjaluci okupila oko 6.000 ljudi, koji su došli da vide lokalne istraživače i inovatore. Aktivnosti su se održavale u parku Petar Kočić, na Trgu Krajine, Banj brdu i Trešnjiku. Od naredne godine, u cijelu priču počeli su se uključivati i drugi gradovi.

“Sarajevo nam se priključilo 2013. godine, a naše aktivnosti posjetilo je oko 12.000 ljudi. Tada smo postavili dobru osnovu za sve radoznale ljude željne znanja”, kaže Aiste, dodajući da su se Bijeljina i Mostar priključili manifestaciji 2014. godine, koja je zajedno sa narednom bila izuzetno teška za festival, kao i cijelu državu. Uzrok su bile poplave koje su zahvatile veliki dio BiH i regiona.

Aktivnosti su sa otvorenih preseljene u zatvorene prostore, a festival je uprkos svemu nastavio da raste. Pridružili su mu se Travnik i Goražde, a prošle godine je realizovana 101 različita aktivnost na 23 lokacije u BiH.

“Ove godine očekujemo više organizacija i istraživača, kao i više aktivnosti i srednjih škola koje će učestvovati. Sve ovo ne bi bilo moguće realizovati bez naših volontera. Prošle godine angažovano je 258 ljudi u šest gradova, koji su pomagali realizaciju svih aktivnosti. Divno je vidjeti iste volontere kako iz godine u godinu učestvuju u ovoj manifestaciji”, navodi ona.

U petak će građani BiH imati priliku da se susretnu sa naučnicima iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, a ove godine će posebno zanimljivo biti u kutku posvećenom virtuelnoj realnosti, u kome će biti smještene kompanije iz IT sektora.

Iako BiH ne mari mnogo za nauku i njen razvoj, Aiste se nada će koordinisan pristup naučnom i tehnološkom razvoju doprijenijeti razvoju domaće ekonomije i bolje budućnosti. Ona ističe da trenutno rade na tome da se Noć istraživača pretvori u konstantan centar za promociju nauke, posvećen lokalnim istraživačima i inovatorima, te da ih povezuje sa evropskim istraživačkim centrima.

“Koncept će biti finalizovan do kraja godine, a nadamo se da ćemo ga realizovati u saradnji sa institucijama i kompanijama koje trenutno podržavaju Noć istraživača”, govori ona za kraj našeg razgovora.

Zatvori reklamu