KulturaRadoznala Lola

Pet novih domaćih serija koje nam ove jeseni donose nešto drugačije

Domaće televizije su nas navikle da nova jesen znači novi niz televizijskih serija u domaćoj produkciji, što je dobro. Televizija se sve opasnije rve sa filmom u bici za budžete, popularnost i umjetnički uticaj, i dobro je da naši TV…

Nenad Bosnić

Domaće televizije su nas navikle da nova jesen znači novi niz televizijskih serija u domaćoj produkciji, što je dobro. Televizija se sve opasnije rve sa filmom u bici za budžete, popularnost i umjetnički uticaj, i dobro je da naši TV kanali drže korak sa tim trendom, koliko su već u mogućnosti.

Naslovna fotografija: Shutterstock.com

Ono što je loše, barem prethodnih godina bilo, jeste to što su televizijom dominirali žanrovski jednolični sadržaji. Savremene ili istorijske, fiktivne ili prema stvarnim likovima, dramske ili komične, romanse su u svim svojim varijacijama bile prvi izbor domaće produkcije. Koliko god one imale svoju publiku i neke od njih bile kvalitetno urađene, nedostajalo je žanrovske raznovrsnosti da bi se potencijal zaista pokazao.

Romanse su tek povremeno dopunjavale komedije, najčešće opštenarodnog humora i uprošćenog koncepta, pa je i njihov kvalitet varirao, možda i više nego u slučaju romansi, a pristup komediji je takođe bio jednoličan. I tu, na relaciji romanse-komedije, krug se u pravilu zatvarao, uz tek poneki izuzetak koji bi povremeno pokušao da ga razbije.

Srećom, jesen 2017. godine će, izgleda, to promijeniti. Iako će se na programu naći i nove romanse, poput „Čiste ljubavi“ na hrvatskoj Nova TV, i nove komedije za široku publiku, kako je zamišljena RTS-ova „Psi laju, vetar nosi“, uskoro ćemo dobiti znatno više dramskih serija sa naglašenim trilerskim, akcionim ili istorijskim tonovima.

Predstavljamo vam pet takvih koje ove jeseni ne bi trebalo da propustite.

MESO (BiH)

Kada: od 28. oktobra

Gdje: RTRS i RTS

Ko: Saša Hajduković (režija); Nikola Kolja Pejaković (scenario i jedna od glavnih uloga); Igor Đorđević, Vuk Kostić, Marija Pikić, Branko Janković, Faketa Salihbegović Avdagić, Ljubiša Savanović (uloge)

Zašto: jer bi mogla da bude životna drama kakvu dugo, dugo nismo imali u TV programima

Kolju, kao glumca, ljudi pamte po mnoštvu kultnih likova koje je genijalno odigrao. Kolju, kao scenaristu, pamte prvenstveno po seriji „Vratiće se rode“, za mnoge najboljoj domaćoj seriji nakon raspada bivše države. Deset godina nakon nje, Kolja se vraća pisanju scenarija za serije. Iako „Meso“ miriše na „Rode“, već iz trejlera i objavljenih opisa primjetno je da se sprema nešto malo drugačije, sa znatno gorčim ukusom.

„Meso“ je priča o Mirku i Slavku novog vremena. Mirko je prosječni fudbaler koji se iz Slovenije vraća u Banju Luku, gdje zatiče povučenog brata, dementnu majku i djevojku koju prožima nesigurnost u sebe, ali i oronulu očevu roštiljnicu, koja postaje centar interesovanja lokalnih biznismena. Slavko je njegov prijatelj iz djetinjstva, koji je u međuvremenu pošao bitno drugačijim životnim putem, ali će se njihove staze ponovo ukrstiti na putu ka neizvjesnoj budućnosti.

„Ovo nije grad kakav je bio. Danas il’ kolješ il’ te kolju“, govori, simbolično, jedan Kolja, na kraju trejlera koji odiše emotivnom, produkcijskom i rediteljskom snagom, dovoljnom da nam bez zadrške servira teške priče koje se odvijaju u svakom našem gradu. Ako „Meso“ uspije u tome, dobićemo seriju koja će obilježiti naše vrijeme.

Pročitaj još

Od iste osobe

 

Najnovije