DogađajiRadoznala Lola

Prvi veliki regionalni festival spotova MTS Vision

Boris Miljković, umjetnički direktor MTS Vision festivala svečano je najavio u beogradskom “Centru za ravnotežu” prvi veliki regionalni festival spotova i kratkih muzičkih filmova. Tim povodom iskoristio je priliku da pozove sve bendove da se prijave na konkurs za MTS Vision festival koji je otvoren od…

Redakcija

Boris Miljković, umjetnički direktor MTS Vision festivala svečano je najavio u beogradskom “Centru za ravnotežu” prvi veliki regionalni festival spotova i kratkih muzičkih filmova. Tim povodom iskoristio je priliku da pozove sve bendove da se prijave na konkurs za MTS Vision festival koji je otvoren od 1. do 30. oktobra 2017. godine i samim tim zauzmu svoje mjesto na svječanoj dodjeli nagrada koja je planirana 4. aprila 2018. godine.

Miljković je bio jedan od svjedoka i učesnika beogradskog “novog talasa” na medijskom polju. Radio je spotove, muzičke emisije i neobične TV filmove, koji se i danas rado pamte, a koji su nagrađivani na ozbiljnim evropskim festivalima. Kao član famoznog dueta “Boris i Tucko” zaslužan je za jedan uzbudljiv period  u SFRJ, pa su mu stranice posvećivali i engleski NME i francuski Liberation, a dobili su i MTV nagradu za spot grupe Laibach (inspirisao režisera spota “Losing My Religion”grupe R.E.M.), kao i najznačajniju nagradu svjetskog advertajzinga Klio (pandan Oskaru), i to za reklamu za list Komunist. Miljković je bio kreativni direktor agencije Saatchi & Saatchi za Srednji istok, ex-Yu region, McCann Erickson, Eurosong 2008, a danas je na toj funkciji na RTS.

– Tucko i ja smo imali sreću da budemo prisutni nastanku fenomena video spota i moram da priznam da smo svi u to vreme imali uzbuđenje kao pred novorođenim detetom. To je ta trominutna forma ili koliko je već muzika trajala, je zaista bilo naličje jednog novčića, to je bio film koji je saopštavao u mnogome na jedan drugi način ideje benda. Bendovi sa kraja sedamdesetih i početka osamdesetih zaista su imali šta da kažu, prisetite se samo panka i novog talasa. Sama estetika video spota je pomagala, opet ako se setite cele Duran Duran serije, da se fizionomija, identitet, i dizajn jedne grupe artikuliše. Video je postao jedan poseban pojam koji se tiče naracije, koji se tiče tehnologije snimka, posebne režije koja se tiče posebnog vizuelnog identiteta – rekao je Boris Miljković.

Mnoštvo nagrada MTV Vision takmičenja je pod krovnom nagradom “Najbolji video spot”, a onda će odatle proizilaziti najbolja režija, najbolja kamera, najbolji dizajn, art direkcija i tako dalje.

– Organizatori pozivaju mlade dizajnere, art direktore, mlade konceptualce kreativnih strategija u regionu da pokušaju da pomognu da ova stvar zaživi  i u nekakom likovnom smislu – istakao je Miljković.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije