AktivizamHrabra Lola

Perike od “čarobnog prediva” za djecu koja boluju od raka

tekst: Vesna Drakulic

Holly Christensen iz Palmera na Aljasci željela je da na neki način pomogne svojoj prijateljici čija je kćerkica oboljela od raka. Djevojčica je imala samo dvije godine i Holly, nekadašnja medicinska sestra koja je brinula o pacijentima oboljelim od raka, je znala da će liječenje biti teško za nju.

“Kad jednom postanete medicinska sestra koja brine o oboljelima od raka, to ostajete zauvijek. Život vam se promijeni”, otvoreno priča Holly.

Holly Christensen, Foto: YouTube screenshot

Od 2015. godine ova divna žena je poklonila ispletene perike po uzoru na kose princeza i superheroja, a one su otišle na više od 4000 dječijih glavica! Volonteri iz cijelog svijeta pletu ove perike, a Holly ih je sve ujedinila u grupu “Magic Yarn” (“Čarobno predivo”). Bree Hitchcock koja je zajedno sa Holly osnovala tu grupu otkriva da je potražnja za perikama po uzoru na likove poput Else i Rapunzela sve veća i veća i da jedva stižu odgovoriti na sve narudžbe.

Ove perike se mogu naručiti pojedinačno ili nekoliko njih za bolnicu ili centar u kojem se djeca liječe. Besplatne su i stižu na adresu primaoca u roku od četiri sedmice nakon narudžbe.

U ovom projektu učestvuju ljudi iz cijelog svijeta, Foto: YouTube screenshot

“Ponekad dobijamo narudžbu za periku za jako bolesno dijete. Kada se to desi, perike stižu i ranije”, objašnjava Bree i dodaje da je posebno dirljivo kada bolesnom djetetu pošalju periku njegovog ili njenog najdražeg lika iz nekog filma “Djeca tada preuzimaju i osobine tog lika kao što su snaga i odlučnost.”

Mali hrabri kapetan Jack Sparrow, Foto: YouTube screenshot

Ukoliko i vi želite da pomognete hrabrim mališanima koji se bore sa rakom, posjetite WEB stranicu projekta “Čarobno predivo” i pogledajte na koji način možete da se uključite u ovaj divni, humani projekat.

Izvor: ABC News

Zatvori reklamu