Zabavna Lola

Marketinška kampanja koja je podijelila javnost: Da li je ovo dobar način da se ukaže na problem?

Da li koristiti šok kao sredstvo za privlačenje pažnje na postojanje problema? Da li se obrtanjem uloga doprinosi poboljšanju situacije u kojoj je jedna od tih uloga podređena drugoj? Da li se afirmacija pozitivnih vrijednosti u današnjem senzacionalističkom društvu može…

Redakcija

Da li koristiti šok kao sredstvo za privlačenje pažnje na postojanje problema? Da li se obrtanjem uloga doprinosi poboljšanju situacije u kojoj je jedna od tih uloga podređena drugoj? Da li se afirmacija pozitivnih vrijednosti u današnjem senzacionalističkom društvu može postići metodama koje ne skreću poglede cijele javnosti?

Sa ovim pitanjima se oglašivači širom svijeta susreću otkad je oglašavanja, ali ona u savremenom društvu postaju sve aktuelnija i odgovori na njih sve komplikovaniji.

Sve njih je ponovo postavila i nova kampanja brenda Suistudio, kompanije koja proizvodi poslovnu odjeću za žene. Kampanja nazvana „Not Dressing Men“ istovremeno je opis posla kojim se brend bavi, ali i opis oglasa – jer su na njima muškarci bez odjeće. Pored njih su poslovno obučene žene, u pozama koje zrače samopouzdanjem i snagom.

Cijela ideja došla je od višedecenijskih stereotipa viđanih u nebrojenim reklamama za muška odijela, na kojima se pored muškaraca obučenih sa stilom nalaze oskudno odjevene ili potpuno nage djevojke, najčešće u pozama koje dodatno naglašavaju njihovu podređenost i svode ih na objekte.

Obrtanje ovog seksističkog šablona izazvalo je burne i potpuno podijeljene reakcije javnosti. Jedni hvale ovaj potez kao efektan način da se skrene pažnja na tretman djevojaka u oglašavanju i problematičnost slika kojima su generacije ljudi već decenijama bombardovane, a koje imaju značajan uticaj na javne percepcije odnosa među polovima. Sa druge strane, kritičari su nezadovoljni pristupom, tvrdeći da uzvraćanje istom mjerom ne doprinosi postizanju jednakosti među polovima, dok ogoljavanje osoba bilo kojeg pola samo učvršćuje trend objektivizacije.

Ko je u pravu, zaključite sami, pa nam napišite svoje mišljenje u komentarima na Facebook stranici.

Fotografije: Suistudio

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije