Praktična LolaŽivot

Kako živi sjećanje na bebe čija su srca prestala da kucaju?

Jedan od najtežih životnih udaraca jeste kada žena na svijet donese mrtvorođeno dijete. Upravo to se desilo Rebecci i Randyju Hauskin iz Happy Valleya, Oregona. “Nisam osjećala da se beba u mom stomaku miče i odmah smo otišli u bolnicu….

Vesna Drakulic

Jedan od najtežih životnih udaraca jeste kada žena na svijet donese mrtvorođeno dijete. Upravo to se desilo Rebecci i Randyju Hauskin iz Happy Valleya, Oregona.

“Nisam osjećala da se beba u mom stomaku miče i odmah smo otišli u bolnicu. Nismo znali ništa o tome šta znači mrtvorođena beba, nisam čak ni pomišljala na to da naša Hayden možda nije živa”, sa suzama u očima priča Rebecca.

Nakon pregleda, doktor im je rekao da se ne čuju otkucaji bebinog srca, ali da Rebecca ipak mora da se porodi. Rađala je 14 sati, a za to vrijeme njen suprug je pripremao sve za sahranu njihove kćerkice.

Neutješni roditelji i njihova starija kćerka Madison su se morali suočiti sa još jednom teškom odlukom, a to je da li će primiti bebu u naručje ili ne. Svo troje su pristali na to.

“Sa 32 sedmice naša djevojčica je bila potpuno formirana, ali veoma sitna”, priča Randy.

Foto: Pixabay.com

Rebecca naglašava da nikada u životu nije osjetila takvu tugu. Ona, njen muž i starija kćerkica su se vratili kući bez bebice u naručju. Nakon šest mjeseci počeli su dobijati račune iz bolnice. Morali su da plate dug od 1000 dolara, odnosno 77 dolara mjesečno. Randy je sve uredno platio iako je to za njega svakog mjeseca bio bolan podsjetnik na bebicu koju su izgubili. Upravo to iskustvo ih je na kraju inspirisalo da pokrenu Fondaciju “Hayden’s Helping Hands”. Ta Fondacija je dosad platila bolničke račune u iznosu od 1000 dolara za 44 mrtvorođenih beba u Oregonu i Washingtonu.

“Nažalost, ne možemo promijeniti to što se bebe rađaju mrtve, ali možemo biti resurs porodicama koje prolaze kroz to. Ovo je jedina takva organizacija i ne stidimo se da svako dijete nazovemo po njegovom ili njenom imenu i prezimenu”, priča Rebecca.

Malena Hayden je umrla zato što se pupčana vrpca zapetljala i hrana je prestala da dolazi do nje. Nije bilo apsolutno nikakve šanse da se to spriječi. Njena majka sanja o tome da Fondacija u Haydeninu čast postane nacionalna i da budu u mogućnosti da pomognu ljudima u cijeloj Americi. Kako sama Rebecca kaže, većina porodica želi pronaći način da sjećanje na njihove bebe živi. Upravo zbog toga Fondacija “Hayden’s Helping Hands” navodi imena sve mrtvorođene djece na godišnjim donatorskim večerima i društvenim mrežama. Postojanjem i radom ove Fondacije živi i uspomena na Hayden, a njen kratki život u majčinom stomaku danas ima veoma bitno značenje. Rebecca je nakon te tragedije rodila kćerkicu Josie, ali Hayden je i dalje dio njihovih života. Ona i njen suprug i dalje govore da imaju tri kćerke i nikada neće zaboravti svoju malenu Hayden.

Izvor: ABC News

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije