LjudiRadoznala Lola

Žena koja se vinula u visine

Angela Eiter (31), austrijska penjačica postala je prva žena na svijetu koja je u oktobru 2017. godine popela 9b ocjenu.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: Planet Mountain

U pitanju je smjer La Planta de Shiva (9b) koji se nalazi na penjalištu Villanueva del Rosario u Španiji. Tu putanju je prije nje ponovio jedino Jakob Schubert, čime je osvojio titulu četvrtog penjača svijeta koji ima 9b ocjenu.

U oktobru prošle godine Angela je savladala prvu najvišu tačku i tada je dobila inspiraciju da pokuša doći i do druge. Shvatila je da je do ostvarenja te želje dijele mnogobrojne prepreke, ali njen suprug i otac su je ohrabrili da pokuša da savlada i tu rutu. Uspjela je da razradi tehniku, ali priznaje da na nekim dijelovima nije uspijevala da poveže više od dva ili tri poteza.

Foto: YouTube screenshot

„Odlučila sam da se fokusiram samo na penjanje do drugog dijela zato što je produžetak sam po sebi dovoljno težak. Ovo je bilo mnogo teže od svega što sam dosad uradila kada je riječ o penjanju“, izjavila je Angela za „Rock and ice“.

Prije ovog istorijskog uspjeha Angela je bila šampionka u penjanju koja je osvajala sva moguća priznanja i definitivno je obilježila jednu eru ovog sporta. U njene impresivne rezultate ubrajaju se četiri pobjede na Svjetskim prvenstvima, prvo mjesto na Evropskom prvenstvu 2010. godine, tri osvojena svjetska kupa, šest nagrada „Arco Rock Master“ i jedno prizanje „Arco Rock Legends“. Nominovana je za nagradu „Rock Award“.

Foto: YouTube screenshot

Angela je među prvim ženama koje su popele 9a ocjenu, a zahvaljujući svojim dosadašnjim uspjesima postala je šesta penjačica svijeta.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije