Praktična LolaŽivot

Pet hobija koji mogu postati izvor zarade

Šta vas to ispunjava u slobodno vreme? Da li su to duge šetnje, vožnja bicikla, čitanje knjiga ili gledanje filmova?

Lola Magazin

Piše: Anja Milovanović, Foto: Shutterstock

Iako su hobiji nešto što posmatramo kao beg od svakodnevnice i vreme za sebe, postoji način kako zaraditi od hobija. Evo kako!

Gledanje filmova

Ako za vas nema većeg zadovoljstva od uvijanja u ćebe i maratonskog gledanja filmova u slobodno vreme, obradovaće vas informacija da možete zaraditi od svoje navike.

Međutim, zarada od gledanja filmova nije velika i teško da biste ikada mogli da odustanete od svog posla i gledate filmove po ceo dan.

Dva najveća izvora zarade od gledanja filmova su:

  • Netflix
  • Recenzije

Jedna od najvećih produkcijskih kuća – Netflix, ponekad nudi otvorenu poziciju za sortiranje sadržaja. Vaš opis posla je da gledate njihov sadržaj i da ih označavate pravilnim tagovima, koji će taj sadržaj kasnije promovisati ostalim korisnicima na osnovu sličnog sadržaja.

Drugi način je da sami potražite časopise ili onlajn magazine kojima su potrebni pisci recenzija.

Rukotvorine

Da li ste umetnička duša ili tražite beg od dosadne svakodnevnice na poslu? Umetnine ne samo da mogu da vam ulepšaju dom, razvijaju moždane ćelije i kreativnost, već mogu postati i stalan izvor prihoda!

Možda vam je slikanje prvo palo napamet, ali to je samo jedna od mnogih umetnina, a čak i nije mnogo isplativa.

Izrada nakita i sapuna su rukotvorine koje su postale popluarne i na našim prostorima u prethodnim godinama. Razlozi za to su brojni, ne samo što možete imati unikatan nakit ili zdrav sapun, već vrlo lako možete zaraditi.

Ako se pokaže da su ljudi oko vas oduševljeni vašim radovima, zašto ne biste pokrenuli onlajn prodavnicu i prodavali svoja dela. Mnogim ljudima je ovo dodatni izvor zarade, dok su drugi podigli ovaj hobi na viši nivo i širom sveta prodaju svoje proizvode, a hobi su pretvorili u stalan posao.

Slikanjem na staklu možete prodavati unikatno posuđe za svake prilike. Izrada maketa može doneti zaradu ako pravite kolekcionarske primerke aviona, brodova, automobila…

Izradu svega ovoga možete naučiti na Internetu, a možete i pohađati radionice. Radionice izrade nakita, maketa, sapuna ili dekupaž kursevi su sve popularniji, a pružaju sasvim dovoljno znanja i dobru osnovu za dalji napredak.

Treniranje – aktivnosti na otvorenom

Ako vas svi znaju po vašoj (gotovo fanatičnoj) volji da trenirate u teretani, trčite ili vozite bicikl, zašto ne biste svoju slavu iskoristili na pravi način?

Dugo bavljenje određenom aktivnošću vam je sigurno donelo iskustvo i znanje koje biste voleli da ste imali na početku. Uz malo učenja o Internetu, možete napraviti svoj blog na kojem ćete pisati o svojim iskustvima i davati korisne savete.

Zarada od bloga neće doći sama od sebe, kada prikupite dovoljan broj posetilaca šire se mogućnosti za zaradu. Bilo od sponzorisanih objava, prodaja opreme vezane za vašu aktivnost ili prodaja oglasnog prostora na sajtu.

Možete raditi i kao lični trener, samo će vam biti neophodno jako prisustvo na društvenim mrežama.

Šetanje + ljubav prema životinjama

Volite da na kraju dugog dana napravite dužu šetnju po kraju? Da li volite životinje? Ako je odgovor na oba pitanja da, možete spojiti ove dve stvari i zaraditi radeći ono što volite!

Šetanje pasa za ljude koji nisu u mogućnosti da to obave zbog posla ili drugih razloga je način na koji možete zarađivati u šetnji. Potrebno je da nađete agenciju koja se bavi pružanjem ove usluge u vašem kraju i da se prijavite kao mogući pružalac usluge.

Privatni časovi

Šta je to što znate dobro da radite, a postoji tražnja za ovladavanjem te veštine? Da li je to sviranje nekog instrumenta, poznavanje jezika ili vešto upravljanje brojkama i jednačinama?

Možete držati privatne časove sviranja, stranog jezika ili savladavanje geometrijskih i ostalih problema prirodnih nauka.

Ako je vaš nivo znanja visok, a tražnja visoka, možete se specijalizovati za određeni fakultet i zarađivati dosta novca.

Pročitajte još: Pet ideja za posao od kuće

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije